Seniori, pozor na letné horúčavy. Aká je prevencia?

Vysoké až tropické teploty prinášajú množstvo zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy najmä u starších ľudí. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, s malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až vracaním.

30.06.2019 11:00
klíma, klimatizácia Foto:
Aby nám klimatizácia neškodila, ale bola nám na osoh, musí byť nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia.
debata

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach. Dôležitá je tiež ich teplota – vhodnejšie sú vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd.

Senior by mal prijímať tekutiny počas horúčav v menších dávkach a častejšie. Organizmus seniora obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami tak ako u mladších ľudí. Denná dávka približne 1,5 až 2 litre by sa mala rovnomerne rozložiť počas celého dňa. Najvhodnejšia je pre nich čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd treba venovať zvýšenú pozornosť obsahu sodíka. Starší ľudia veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a obsah sodíka vo vode by im mohol tento stav ešte zhoršiť. Vo vyššom veku je tiež dôležitý príjem vitamínov, ktoré môže senior dostať už priamo v nápoji. Mimoriadne vhodné sú nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré je dobré ešte aj zriediť vodou.

V horúčavách prikrývať hlavu

Jedným z rizík, ktoré hrozia ľuďom v horúčavách, je výskyt úpalu. Vzniká intenzívnym, priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok. Prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou.

Chrániť sa treba pokrývkou hlavy, kvalitnými slnečnými okuliarmi a používať krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. Letné oblečenie by malo byť podľa možnosti svetlých farieb a z prírodných materiálov, ľahké, vzdušné a voľného strihu. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu. Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, treba si robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11 až 15 hodinou sa neodporúča pobyt na slnku, keďže slnečné žiarenie je najintenzívnejšie.

Ľahká letná strava

Strava má byť v letných mesiacoch „ľahšia“ teda ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok. Zložením má byť vyvážená a pestrá – dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky a jednoduché sacharidy.

Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. Ovocie a zeleninu, ktoré deti v letnom období konzumujú vo väčšom množstve, je potrebné dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou.

Pre seniora môžu byť počas leta nebezpečné potraviny, ktoré podliehajú skôr skaze, zvlášť z dôvodu, keď informácie na obale sú napísané malým písmom, ktoré seniori nemôžu prečítať.

Klimatizácia

Aby nám klimatizácia neškodila, ale bola nám na osoh, musí byť nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia. Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu – vznik tzv. teplotného šoku. Priveľmi klimatizované prostredie pre deti i seniorov nie je vhodné, pretože sa v ňom rýchlejšie šíria kvapôčkové infekcie, ktoré ohrozujú ľudí so zníženou imunitou.

Okrem správneho nastavenia klimatizácie je veľmi dôležité udržiavať celé zariadenie v čistote. Pri nedostatočnej údržbe sa prístroje na úpravu vzduchu môžu stať zdrojom mikrobiálneho znečistenia – semenišťom plesní a baktérií. Klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy udržiavajte v čistote. Celý klimatizačný systém si dajte raz ročne skontrolovať v servise. Súčasťou bežnej údržby má byť aj pravidelná dezinfekcia výparníka klimatizačnej jednotky.

Nesprávne používaná klimatizácia môže uškodiť a spôsobiť zdravotné problémy aj v aute. Okrem ochorení dýchacích ciest, bolestí hlavy alebo prechladnutia chrbtice môžete pri nesprávnom používaní klimatizácie v aute dostať zápal stredného ucha, spojiviek a iné ochorenia očí a uší, ktoré pri cestovaní najviac trpia. Prúd chladného vzduchu smerujte tak, aby nefúkal priamo na posádku, klimatizáciu pustite na 10 až 15 minút za hodinu a likvidujte plesne. Pri používaní klimatizácie v aute sa okolo výparníka kondenzuje voda obsiahnutá vo vzduchu na jadre výparníka, odkiaľ sa odvádza pod vozidlo. Okolo výparníka je neustále vlhké prostredie – výborná živná pôda pre rôzne plesne, ktorých spóry sa nachádzajú vo vzduchu a často nepríjemne zapáchajú. Zlikvidujete ich antibakteriálnym sprejom, ktorých je viac druhov.

Domácnosť

V domácnosti je potrebné zabrániť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná tienením, napr. žalúziami alebo roletami. Takisto je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov je potrebné ich umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela.

Zdroj: odbor hygieny životného prostredia, odbor hygieny detí a mládeže, Referát komunikačný ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #klimatizácia