Ako môžete získať naspäť dane?

Aké nezdaniteľné sumy môžu využiť penzisti v roku 2019?

20.06.2019 06:00
senior, dôchodca, úsmev, Foto:
O vrátenie daňového preplatku je potrebné požiadať.
debata

Od dane je oslobodený príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane. V tomto roku tak penzisti môžu celkovo zarobiť bez daní maximálne 1 968,67 eura. O tom, či vám štát vráti dane, ktoré vám zamestnávateľ strhol z platu, rozhoduje celkový hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov.

Kto chce získať naspäť zaplatené dane, musí sám podať daňové priznanie. Ľudia, ktorí majú len príjem zo zamestnania, podávajú daňové priznanie typu A. Na jeho vyplnenie budete potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa o výške príjmu a zrazených daní a odvodov. Toto potvrdenie vám každý zamestnávateľ musí vystaviť.

Ak chcete získať naspäť dane, nestačí, ak požiadate svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. Zúčtovanie vám síce môže zamestnávateľ urobiť, ale v takom prípade vám daňový úrad nevráti žiadne dane. Preto je lepšie, ak sami podáte daňové priznanie.

V daňovom priznaní je aj kolónka, do ktorého sa uvádza výška celoročného dôchodku. Výšku dôchodku však musia uviesť len tí penzisti, ktorých dôchodok je nízky, a preto im vznikne nárok aspoň na časť nezdaniteľného minima. Ak niekto žiada o vrátenie preplatku, ktorý mu vznikol z dôvodu, že jeho zárobok bol nižší ako polovica nezdaniteľného minima, výšku dôchodku nemusí uviesť.

O vrátenie daňového preplatku je potrebné požiadať. Žiadosť o vrátenie preplatku je priamo súčasťou daňového priznania. Nachádza sa v jedenástom oddiele daňového priznania typu A. Penzista si vyberie, či chce peniaze poslať poštou, alebo prevodom na účet. Ak niekto nevyplní žiadosť o vrátenie preplatku, bude musieť poslať samostatnú žiadosť, inak mu ho daňový úrad nevráti.

Požiadať o vrátenie dane môžete aj spätne

Daňové priznanie k dani z príjmov sa štandardne podáva do konca marca nasledujúceho roku. Ak tento deň pripadne na víkend alebo sviatok, posunie sa na najbližší nasledujúci pracovný deň. Tak to bolo aj tento rok, keď bolo možné priznať dane ešte aj v pondelok 1. apríla.

Penzisti, ktorí nepodali daňové priznanie v riadnom termíne, ešte stále môžu podať dodatočné daňové priznanie. Keďže pracujúci dôchodca si v ňom uplatní oslobodenie od platenia daní do výšky polovice nezdaniteľného minima, a teda jeho výsledná daň bude nižšia ako pôvodne, nehrozí mu za podanie dodatočného daňového priznania pokuta.

Dodatočné daňové priznanie možno podať do uplynutia piatich rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať riadne daňové priznanie. To znamená, že v roku 2019 si penzista môže spätne uplatniť nárok na vrátenie daní za roky 2013 až 2018. Daňové priznania za jednotlivé roky treba podať na tlačivách daňových priznaní platných pre príslušné zdaňovacie obdobia.

Podať dodatočné daňové priznanie môžu penzisti aj v prípade, ak požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. V tomto zúčtovaní si totiž nemožno uplatniť oslobodenie od platenia daní pri príjme do polovice nezdaniteľnej časti základu dane. K takémuto dodatočnému priznaniu treba priložiť ročného zúčtovanie.

Aké nezdaniteľné sumy môžu využiť penzisti v roku 2019

Poberateľ starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhového dôchodku (§ 11 ods. 6 zákona o dani z príjmov), ak bol poberateľom tohto dôchodku k 1. 1. 2019, má nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka iba v prípade, že ročná suma vyplateného dôchodku v roku 2019 v úhrne nepresahuje sumu 3 937,35 eura. Potom nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka predstavuje rozdiel medzi sumou 3 937,35 eura a vyplatenou sumou dôchodku.

Ak daňovník bol poberateľom uvedeného dôchodku k 1. 1. 2019 a ročná suma vyplateného dôchodku v roku 2019 v úhrne presahuje sumu 3 937,35 eura, nemá nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.

Ak sa daňovník stane dôchodcom v priebehu roka 2019 (nebol poberateľom dôchodku k 1. 1. 2019), vzniká mu nárok na celú nezdaniteľnú časť vo výške 3 937,35 eura, resp. v závislosti od vykázaného základu dane.

Ak daňovníkovi dôchodcovi vznikne nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, môže ju uplatniť len od čiastkového základu dane z aktívnych príjmov (z príjmov zo závislej činnosti alebo z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo ich úhrnu), a to v závislosti od vykázaného základu dane. Čiastkový základ dane vyčíslený z tzv. pasívnych príjmov (napr. príjem z prenájmu nehnuteľností, príjem z nepeňažnej výhry, príjem z predaja nehnuteľnosti, príjem z vyplatenia podielového listu) nie je možné znížiť o nezdaniteľnú časť základu dane.

Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, ak manželka žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:

  • starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti
  • v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie
  • bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
  • považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím

Ak sú splnené uvedené podmienky iba jeden alebo niekoľko kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, môže si daňovník znížiť základ dane o nezdaniteľnú časť základu dane na manželku zodpovedajúcu 1/12 sumy nezdaniteľnej časti za každý kalendárny mesiac, na začiatku ktorého boli splnené podmienky na uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti základu dane.

Základná suma nezdaniteľnej časti základu na manželku, resp. manžela je v roku 2019 vo výške 3 937,35 eura. Táto suma sa pri vyššom zárobku znižuje v závislosti od vykázaného základu dane.

Nezdaniteľná časť na manželku sa znižuje o vlastný príjem manželky. Do vlastného príjmu manželky sa započítava akýkoľvek príjem, aj keď je od dane z príjmov oslobodený, okrem zamestnaneckej prémie, daňového bonusu, zvýšenia dôchodku pre bezvládnosť a okrem štátnych sociálnych dávok, znížený o zaplatené poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré bola povinná platiť. Započítava sa aj dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #penzista #penzisti