Aké výhody ponúkajú zdravotné poisťovne seniorom? 1. časť

Pravidelné lekárske prehliadky, špeciálne vyšetrenia či zľavy do kúpeľov. Toto je len zlomok niektorých z výhod, ktoré ponúkajú zdravotné poisťovne seniorom.

22.05.2019 06:00
lekári, prehliadky, doktor, vyšetrenie Foto:
Preventívne prehliadky u všeobecných lekárov by sa mali rozšíriť.
debata (3)

V prvej časti prinášame prehľad výhod od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Informácie pre Pravdu poskytla PhDr. Zuzana Štukovská z referátu komunikácie.

Test na odhalenie hrubého čreva

„Vzhľadom na to, že pravidelná prevencia je spoločným menovateľom väčšiny výhod Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), môžu ich rovnako využívať starší, ako aj mladší poistenci. Konkrétne pre seniorov sú napríklad vhodné všetky benefity, ktoré VšZP hradí nad rámec zákona pri preventívnej prehliadke u všeobecného lekára,“ vysvetľuje Zuzana Štukovská. V rámci preventívnej prehliadky môžu starší ľudia raz za dva roky absolvovať test na okultné krvácanie, ktorý dokáže odhaliť rakovinu hrubého čreva a konečníka v štádiu, keď sa ešte neprejavujú žiadne príznaky tohto ochorenia.

Aké riziko mŕtvice vám hrozí?

Všeobecná zdravotná poisťovňa uhrádza svojim poistencom u všeobecných lekárov aj vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody. Cieľom je včasným podchytením relevantných faktorov toto riziko zmierniť, keďže podľa štatistík až polovica pacientov postihnutých cievnou mozgovou príhodou do jedného mesiaca zomiera a druhá polovica sa stáva invalidnými. V rámci preventívnej prehliadky u všeobecného lekára VšZP hradí všetkým poistencom nad 60 rokov bez ohľadu na prítomnosť rizikových faktorov stanovenie pomeru krvného tlaku na nohe a ruke, tzv. ABI index. Ide o dôležité vyšetrenie z hľadiska včasnej diagnostiky ischemickej choroby dolných končatín, ktorá predpovedá pravdepodobnosť vzniku srdcového infarktu alebo cievnej mozgovej príhody.

S vysokým tlakom nečakajte na špecialistu

Všeobecná zdravotná poisťovňa zabezpečuje pacientom s vysokým krvným tlakom starostlivosť priamo v ambulancii všeobecného lekára. „Znamená to, že poistenec nemusí čakať, ani sa objednávať k odbornému lekárovi, diagnostiku i liečbu vybraných skupín pacientov s artériovou hypertenziou komplexne zabezpečí jeho všeobecný lekár,“ hovorí Zuzana Štukovská. Všeobecný lekár poistencom VšZP taktiež poskytuje diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu tukov bez potreby objednania sa u špecialistu. U svojho všeobecného lekára môže poistenec absolvovať aj základné predoperačné vyšetrenia. VšZP ich zazmluvnila u všeobecných lekárov ako prvá zdravotná poisťovňa na Slovensku. Bez čakania a ďalšieho objednávania k špecialistom poistenec, ak ide o pacienta bez komplikácií, absolvuje na jednom mieste všetky potrebné základné vyšetrenia, čo zvyšuje jeho komfort pri čerpaní zdravotnej starostlivosti.

Pomoc pri obezite a bolesti chrbta

Pre seniorov, ktorí nespĺňajú podmienky na úhradu kúpeľnej liečby z verejného zdravotného poistenia, môže byť zaujímavá ponuka 10-dňových liečebno-preventívnych programov Obezita a Zdravý chrbát vo vybraných kúpeľoch na Slovensku. Pri oboch Všeobecná zdravotná poisťovňa poskytuje samoplatcom príspevok vo výške 30 % z bežnej úhrady za zdravotnú starostlivosť v kúpeľnom zariadení, maximálne 8 eur na deň a vďaka exkluzívnej spolupráci s Asociáciou slovenských kúpeľov poistenci VšZP získajú aj ďalšiu 12 % zľavu na stravu a ubytovanie. VšZP v rámci prevencie hradí svojim poistencom v plnej výške očkovanie proti chrípke. Seniori, ktorí ovládajú nové technológie, môžu pri manažovaní svojho zdravia využívať bezplatnú mobilnú aplikáciu poisťovne. Šetrí čas a poskytuje užitočné informácie na prevenciu a rýchlu pomoc v krízových situáciách.

Deň aj pre zdravie seniorov

Všeobecná zdravotná poisťovňa počas celého roka organizuje podujatie Deň pre vaše zdravie, na ktorom jej odborníci zabezpečujú záujemcom rôzne merania a poskytujú im individuálne poradenstvo v otázkach zdravého životného štýlu. „Deň pre vaše zdravie má svojich fanúšikov aj medzi staršími práve vďaka tomu, že VšZP ho organizuje v rôznych častiach Slovenska, čo najbližšie k poistencom,“ uzatvára Zuzana Štukovská z referátu komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne #Všeobecná zdravotná poisťovňa #preventívna prehliadka