Vianočný dôchodok? Dvojnásobný

Suma vianočného príspevku pre takmer 1,3 milióna slovenských penzistov by sa mala v decembri tohto roka zdvojnásobiť. Maximálna výška tejto vianočnej dávky by tak mala dosiahnuť 200 eur. Môže za to rast priemernej mzdy, ako aj posun hranice maximálnej sumy dôchodku s nárokom na vianočný príspevok zo súčasných 60 na 65 % priemernej mzdy na Slovensku.

13.05.2019 06:00
seniori, dôchodci, penzisti Foto:
Jednota dôchodcov na Slovensku zlepšenie podmienok vyplácania decembrového vianočného príspevku ako konkrétnu pomoc pre dôchodcov s najnižšími penziami víta.
debata (1)

Nárok na maximálny vianočný príspevok na úrovni 200 eur budú mať aj tento rok tí penzisti, ktorých výška dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú osobu. Odhad sumy životného minima je na úrovni 210 eur, jej presná suma bude známa až v júni. Ak suma dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov bude vyššia ako odhadovaných 210 eur, suma vianočného príspevku sa primerane zníži podľa vzorcov stanovených v návrhu novely zákona.

Na rozdiel od súčasného vzorca bude jednorazové zvýšenie priamo zakomponované vo vzorcoch. Zvýši sa základná suma príspevku (v súčasnosti 87,26 eura), ale navyše sa upravuje aj koeficient 0,18 na hodnotu 0,36, čím dochádza k zdvojnásobeniu vianočného príspevku. Z dôvodu rýchleho rastu priemernej mzdy, v dôsledku čoho by v budúcnosti vychádzali nízke až záporné hodnoty vianočného príspevku, sa navyše vzorec doplní tak, aby ak hodnota vianočného príspevku bude nižšia ako 10 eur, dôchodcovi vznikne naň nárok vo výške 10 eur. „Rozdelenie vianočného príspevku, vrátane jednorazového zvýšenia, do troch pásiem a použitie dvoch vzorcov na jeho výpočet súvisí so zohľadnením jednorazového zvýšenia spolu s vianočným príspevkom v jednom vzorci. Práve z dôvodu, že penzisti, ktorých úhrn dôchodkov presahoval sumu dvojnásobku životného minima, nemali nárok na jednorazové zvýšenie, bolo potrebné vytvoriť dva vzorce na výpočet, aby tak platila zásada jeho zdvojnásobenia vrátane jednorazového zvýšenia,“ priblížil zavedenie viacerých pásiem hovorca rezortu práce Michal Stuška. „V zásade však žiadna výrazná zmena vo výpočte nenastane – stačí si obidva vzorce, resp. všetky tri pásma vynásobiť číslom dva,“ povedal.

Na rozdiel od pôvodného znenia a zvýšenia vianočného príspevku prináša novela rozšírenie okruhu poberateľov prostredníctvom zmeny hranice nároku z pôvodných 60 na 65 % priemernej mzdy a zavedením garancie tzv. minimálneho vianočného príspevku na úrovni 10 eur, ktoré je obsiahnuté v rámci druhého vzorca. „V porovnaní s rokom 2018 sa predpokladá zvýšenie počtu poberateľov vianočného príspevku v dôsledku zvýšenia hranice nároku naň z 572,40 na 658,50 eura o asi 52-tisíc, vďaka nárastu priemernej mzdy ho dostane o 20-tisíc penzistov viac ako vlani.“

Podľa Stušku je dlhodobou ambíciou ministra práce Jána Richtera postupne prejsť z tohto príspevku na trinásty dôchodok. „Na januárovom kontrolnom dni na ministerstve práce aj premiér Peter Pellegrini potvrdil, že sa chceme priblížiť v budúcnosti k tomu, aby na Slovensku dôchodcovia pravidelne poberali 13. dôchodok v plnej výške svojho mesačného dôchodku. Konkretizovať budúci model nastavenia a časový horizont je v tejto chvíli ešte predčasné, tohtoročné zdvojnásobenie príspevku je však výrazným krokom aj k postupnej transformácií,“ dodal Michal Stuška.

Jednota dôchodcov na Slovensku zlepšenie podmienok vyplácania decembrového vianočného príspevku ako konkrétnu pomoc pre dôchodcov s najnižšími penziami víta. Jej šéf Ján Lipiansky pre agentúru SITA povedal, že oceňuje, že sa významne zvýši počet penzistov, ktorí si v decembri prilepšia. „Pre nás ostáva otvorená otázka objemu finančných prostriedkov. Návrh je na zdvojnásobenie a my navrhujeme objem zvýšiť až 2,5-krát,“ uviedol pre agentúru SITA. Rezort práce odhaduje výdavky súvisiace s výplatou vianočného príspevku približne na 154,3 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #vianočný dôchodok #vianočný príspevok