Ako si správne zohriať jedlo v mikrovlnke

Patríte k tým, ktorí si snažia ušetriť trošku času ohrevom hotového jedla v mikrovlnnej rúre? Ak je pre vás varenie každý deň únavné, je potrebné naučiť sa správne používať spomínaný spotrebič. Domácim „katastrofám“ pri ohrievaní potravy v mikrovlnnej rúre tak môže byť razom koniec.

13.05.2019 11:00
mikrovlnná rúra Foto:
Pri ohreve potravín a jedla v mikrovlnnej rúre sa vždy pridržiavajte návodu na použitie.
debata

Paradajková polievka či miska s cestovinami. Chvíľu sa v mikrovlnke zohrieva, a potom narobí neporiadok. Polievka, alebo zvyšky cestovín sú všade a čas, ktorý ste si chceli takto ušetriť, miniete na ďalšie upratovanie v kuchyni. Šéfkuchár Brian Bennett pre www.eatthis.com vysvetľuje, ako si bez ujmy poradiť s rýchlym ohrevom jedla. „Pre menšie kúsky kuracieho mäsa, morských plodov alebo mletého hovädzieho mäsa zvyčajne používam mikrovlnnú rúru s kúskom mokrej papierovej utierky,“ vysvetľuje bezproblémovú prípravu pokrmov.

Zelenina a jedlá obsahujúce škrob stačí tiež pred samotným vložením do mikrovlnnej rúry prikryť papierovou utierkou. Jedlo sa podľa Bennetta zahrieva rýchlejšie, ak je menej husté. Na tanier si preto rozložte potraviny tak, aby sa navzájom nezakrývali. V prípade, že uložíte mäso na zeleninu, para môže mäso vytlačiť a narobiť neporiadok.

S polievkami a omáčkami opatrne

O mikrovlnných rúrach je tiež známe, že zohrievajú príliš rýchlo povrch potravín, horšie je to však s ich vnútrajškom. Situácii, keď jedlo zostane vo vnútri studené a na povrchu horúce, sa môžete vyhnúť jeho postupným ohrievaním. Hustejšie omáčky je vhodné po chvíľke z mikrovlnky vybrať, premiešať a znova ohrievať. Vo všeobecnosti platí, že na ohrev polievok a omáčok sa predsa lepšie hodí sporák, než mikrovlnná rúra. Ohrev je pravidelný, polievku je možné miešať a doplniť do nej odparenú vodu, doliať smotanu či mlieko. Prípravou omáčok a polievok v mikrovlnke sa tento postup skomplikuje.

V tejto súvislosti si treba dávať pozor aj na výskyt baktérií, ktoré je potrebné pred konzumáciou jedla z potravy odstrániť. Polievky a omáčky preto nestačí pred konzumáciou iba zahriať v mikrovlnke, ale prevariť na sporáku. Takto znovu tepelne upravené jedlo vydrží z dôvodu zlikvidovania baktérií dlhšie v chladničke a je pripravené na ďalšiu konzumáciu. Ak sa však predsa príliš ponáhľate, polievku zakryte v mikrovlnke inou vhodnou plastovou nádobou. Kovy, alobal a podobné materiály v mikrovlnke vybuchujú.

Dbajte na bezpečnosť a zdravie

Pri ohreve potravín a jedla v mikrovlnnej rúre sa vždy pridržiavajte návodu na použitie. Podľa portálu www.slovenskypacient.sk skontrolujte, či spĺňa najnovšie predpisy. Na ohrievanie jedla sa používajú špeciálne riady určené pre mikrovlnné rúry. Pri používaní sa nedívajte do mikrovlnky a nevystavujte zrak zbytočnému žiareniu. Nepostávajte zbytočne v kuchyni ani v blízkosti spomínaného spotrebiča, žiarenie preniká z časti aj cez steny prístroja. Pokrmy by si v mikrovlnnej rúre nemali zohrievať deti, a to nielen kvôli vysokej teplote, ale aj žiareniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ohrievanie #mikrovlnná rúra