Predčasná penzia? Jej suma má svoje minimum

Pätnásť odpracovaných rokov, maximálne dva roky do riadnej penzie, minimálne 246,10 eura mesačne, pričom žiadateľ o túto dávku nesmie pracovať. Také sú podmienky, ktoré musíte splniť, ak sa rozhodnete požiadať o predčasný starobný dôchodok.

02.05.2019 06:00
dôchodci, seniori, penzisti Foto:
Nárok na tento dôchodok, po splnení zákonom stanovených podmienok, vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti.
debata (4)

Pokiaľ ide o prácu, žiadatelia o predčasnú penziu nemôžu pracovať – teda nemôžu byť dôchodkovo poistení v trvalom pracovnom pomere, pre akúkoľvek formu dohody i podnikanie ako samostatne zárobkovo činnej osoby. V čase podávania žiadosti teda budúci predčasný starobný dôchodca nemôže pracovať ani na dohodu s odvodovou úľavou s príjmom do 200 eur mesačne, lebo túto úľavu si môže uplatniť iba dôchodca. „Ak už Sociálna poisťovňa predčasný dôchodok priznala a poistenec ho poberá, môže začať pracovať na dohodu s odvodovou úľavou do 200 eur mesačne bez toho, aby mu výplatu predčasného starobného dôchodku zastavila. Môže teda poberať predčasný dôchodok a zároveň aj pracovať na dohodu. Ak však príjem z takejto dohody za kalendárny rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa mu v zmysle zákona zastaví výplatu predčasného starobného dôchodku a v ďalšom kalendárnom roku výplatu v januári obnoví a zúčtuje,“ približuje postup riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak by však takýto poberateľ dôchodku vykonával činnosť na základe dvoch alebo viacerých dohôd, a len jedna z nich by bola dohoda s odvodovou úľavou, nárok na výplatu predčasnej penzie mu zanikne automaticky. Zákon totiž vo všeobecnosti neumožňuje pracovať a zároveň poberať tento druh penzie a jedinou výnimkou je v prípade predčasného dôchodku práve práca na dohodu s odvodovou úľavou s príjmom do 200 eur mesačne.

Musíte si uvedomiť aj tú skutočnosť, že ak sa o tento druh dôchodku rozhodnete požiadať, prídete za každý mesiac, o ktorý pôjdete do dôchodku skôr, o pol percenta zo sumy penzie. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku,“ upozorňuje Višváder. „To znamená, že ak poistenec o predčasný starobný dôchodok požiada presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, predčasný starobný dôchodok sa skráti o 12,5 %,“ konštatoval. Ak oň požiada napríklad presne rok pred dovŕšením dôchodkového veku, celkovo sa predčasný starobný dôchodok skráti o 6,5 %.

Väčšina ľudí si túto skutočnosť uvedomuje, sú však aj takí, ktorí si myslia, že dovŕšením dôchodkového veku im bude predčasný dôchodok prepočítaný, resp. že dovŕšením dôchodkového veku majú možnosť požiadať Sociálnu poisťovňu o priznanie starobného dôchodku. Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je však už starobným dôchodkom. Sociálna poisťovňa o tejto skutočnosti rozhodnutie nevydáva ani neprepočítava sumu dôchodku.

Nárok na tento dôchodok, po splnení zákonom stanovených podmienok, vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti. O predčasný dôchodok a jeho výplatu tak nie je možné žiadať spätne. To znamená, že ak poistenec, ktorý spĺňa podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok napr. od 3. mája 2019 a žiadosť bude spisovať až 10. septembra 2019, môže o predčasný dôchodok požiadať najskôr od 10. septembra 2019 alebo od neskoršieho dátumu. Nemôže o dôchodok požiadať spätne, teda napr. od 3. mája.

Žiadosť o predčasnú penziu je možné aj vziať späť. „Občan, ktorý požiadal o predčasný dôchodok, môže odstúpiť od svojej žiadosti bez udania dôvodu najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o jeho priznaní. Odstúpenie od žiadosti treba zaslať písomne ústrediu Sociálnej poisťovne. Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, rodné číslo, adresu, musí z nej jasne vyplývať, že ide o späťvzatie žiadosti a musí byť podpísaná žiadateľom,“ upozornilo komunikačné oddelenie Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa potom vydá písomné rozhodnutie o zastavení konania o dôchodku. V prípade, že už boli nejaké sumy predčasnej penzie vyplatené, dostanete rozhodnutie o vrátení neprávom vyplatených súm na dôchodku, a tieto musíte vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok