Na toto sa pripravte pri plánovaní operácie v zahraničí

Občania Európskej únie majú v inej krajine dvadsaťosmičky právo nielen na lekárske vyšetrenie, konzultáciu u špecialistu, liečbu určitého ochorenia, ale dokonca aj na chirurgický zákrok. Za akých podmienok?

26.04.2019 11:00
lekár, operácia, nemocnica, doktor Foto:
O vašom rozhodnutí liečiť sa v krajinách Európskej únie však musí vedieť slovenská zdravotná poisťovňa.
debata

Podľa portálu www.europa.eu má občan Slovenskej republiky v prípade vyššie spomínaných druhov liečby či poradenstva právo na poskytnutie zdravotnej starostlivosti za tých istých podmienok a aj za rovnakú cenu ako obyvatelia krajiny, v ktorej sa má daný lekársky zákrok uskutočniť. V tomto prípade však treba byť ostražitý, pretože niektoré krajiny si môžu určiť a obmedziť prístup k niektorým typom zdravotnej starostlivosti. Ide najmä o nemocničnú, vysokošpeciali­zovanú liečbu, prípadne finančne náročnú liečbu.

O vašom rozhodnutí liečiť sa v krajinách Európskej únie však musí vedieť slovenská zdravotná poisťovňa, ktorú je potrebné požiadať o predchádzajúci súhlas. „V závislosti od typu liečby a vnútroštátnych pravidiel vašej domovskej krajiny budete mať prípadne nárok na čiastočnú alebo úplnú náhradu vašich výdavkov,“ vysvetľuje spomínaný portál.

Dohodnite sa s poisťovňou

Pred samotným vycestovaním do zahraničia si skontrolujte podmienky zdravotného poistenia. V danom prípade si overte dôležité fakty, a to, či máte na typ ošetrenia nárok aj v domovskej krajine. Ďalšom podmienkou je predchádzajúci súhlas slovenskej zdravotnej poisťovne. Toto povolenie sa vo väčšine prípadov vyžaduje najmä pri nemocničnej liečbe v zahraničí. S poisťovňou sa rovnako dohodnite, či vám nahradí výdavky na ošetrenie a, samozrejme, aj v akej výške.

V zahraničí vás čakajú ďalšie povinnosti spočívajúce v nájdení si vhodného zdravotníckeho zariadenia, respektíve nemocnice, ktoré ponúkajú potrebný typ ošetrenia. O daných možnostiach sa môžete informovať aj vo vašej zdravotnej poisťovni. K dispozícii je aj národné kontaktné miesto v Slovenskej republike alebo kontaktné miesto v krajine, v ktorej zvažujete vyšetrenie. Existuje aj iná možnosť, a to nájsť si poskytovateľa na vlastnú päsť.

Operácia v cudzine

Ak máte napríklad príbuzných v inej krajine Európskej únie a chcete sa nechať ošetriť, prípadne operovať v blízkosti ich bydliska, môžete si v danom mieste nájsť odborníka. Nie ste si istý postupom? Pomôcť môže národné kontaktné stredisko v zahraničí, kde sa chcete nechať ošetriť a informujte aj zdravotnú poisťovňu na Slovensku, ktorá vám poskytne všetky potrebné informácie na predloženie žiadosti o predchádzajúce povolenie. Po vyplnení tlačiva si treba počkať na povolenie a ošetrenie si následne dohodnúť so zahraničnou nemocnicou.

Čo ak vyšetrenie nie je plánované

Počas návštevy inej krajiny Európskej únie môžete potrebovať aj iné ako plánované lekárske ošetrenie, na čo je potrebné predložiť európsky preukaz zdravotného poistenia. Tento preukaz, ktorý je súčasťou vašej takzvanej kartičky poistenca, umožní zjednodušiť celý proces náhrady výdavkov za poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Ak je napríklad ošetrenie bezplatné pre miestnych obyvateľov inej európskej krajiny, musí sa vám poskytnúť tiež bez úhrady.

V prípade odplatnej starostlivosti môžete požiadať o úhradu nákladov vnútroštátnu inštitúciu a získať ju priamo počas pobytu v danej krajine, alebo požiadať o platbu zdravotnú poisťovňu na Slovensku. Každá zdravotná poisťovňa má stanovené presné podmienky, za akých možno žiadať povolenie a úhradu nákladov poskytovania zdravotnej starostlivosti v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #chirurgický zákrok