Najčastejšie otázky k žiadostiam a k výplate dôchodku

Môžem žiadosť o dôchodok vziať späť?

18.04.2019 12:00
dôchodkyňa, babka, penzia, starobný dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môžem o dôchodok požiadať spätne?

Ak poistenec dovŕši dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o dôchodok. Môže naďalej pracovať bez toho, aby dôchodok poberal. Ak sa po nejakom čase rozhodne oň požiadať spätne, môže tak urobiť. Vyplatený mu však môže byť najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku, ale len za obdobie po dovŕšení dôchodkového veku. Napríklad, ak dôchodkový vek dovŕšil v roku 2013 a o dôchodok požiada v roku 2019 so spätnou platnosťou, bude mu vyplatený iba od roku 2016 (čiže najviac tri roky spätne).

Môže ma pri spisovaní žiadosti o dôchodok zastúpiť iná osoba?

Áno, môže, ale iba vo výnimočnom prípade. Za osobu, ktorá zo zdravotných dôvodov nie je schopná sama podať žiadosť o dôchodok, môže na základe potvrdenia ošetrujúceho lekára o zdravotnom stave tejto osoby podať písomnú žiadosť iná osoba, ak je spôsobilá na právne úkony. Presný postup vám vysvetlia v pobočke SP alebo v Informačno-poradenskom centre SP na bezplatnom tel. č. 0800 123 123.

Môžem žiadosť o dôchodok vziať späť?

Áno, je to možné. Ak si to poistenec rozmyslí a chce naďalej iba pracovať a nepoberať penziu, stačí, ak napíše ústrediu SP list. Uvedie v ňom svoje meno, priezvisko, rodné číslo a adresu. Z listu musí jednoznačne vyplývať, že poistenec berie svoju žiadosť o dôchodok späť. List musí byť vlastnoručne podpísaný. Urobiť tak môžete do 30 dní od doručenia rozhodnutia o dôchodku, to znamená dovtedy, kým rozhodnutie nie je právoplatné.

Dôchodok je poukazovaný na môj účet v banke. Chcem zmeniť banku. Ako mám postupovať, aby neprišlo k prerušeniu výplaty dôchodku?

Poberateľ dôchodku môže o zmenu poukazovania penzie na nový účet požiadať prostredníctvom tlačiva, ktoré dostane v každej banke, s ktorou má SP uzatvorenú príkaznú zmluvu, ďalej je tlačivo k dispozícii v ústredí SP, v každej pobočke alebo ho nájde na webovej stránke www.socpoist.sk v časti Formuláre. Vyplnené, podpísané a bankou overené tlačivo predloží SP, ktorá je povinná vykonať túto zmenu najneskôr od splátky dôchodku splatnej v treťom mesiaci nasledujúcom po mesiaci, v ktorom bola žiadosť o zmenu SP doručená. O vykonanej zmene informuje dôchodcu listom. Aby neprišlo k prerušeniu výplaty dôchodku, je potrebné, aby poberateľ dôchodku zrušil svoj pôvodný účet až po tom, čo mu bude dôchodok prvýkrát vyplatený na zmenený účet.

Môžu si manželia dôchodcovia dať posielať penzie na spoločný bankový účet? Čo preto musia urobiť?

Môžu. Na písomnú žiadosť poberateľa dávky sa dávka poukazuje na účet manžela (manželky) v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, ak má v čase poberania dávky právo disponovať s finančnými prostriedkami na tomto účte a ak s týmto spôsobom poukazovania dávky manžel (manželka) súhlasí. Ak poberateľ dávky alebo žiadateľ o dávku požiada o jej poukazovanie na účet manžela (manželky), žiadosť je možné podať prostredníctvom tlačiva Žiadosť o poukazovanie dôchodkových dávok na účet manžela (manželky) dôchodcu, ktoré vypĺňa poberateľ dávky alebo žiadateľ o dávku. Súhlas vyjadruje aj majiteľ účtu svojím vlastnoručným podpisom. Tlačivo je dostupné v každej banke, v Informačno-poradenskom centre SP, v každej pobočke aj na internetovej stránke www.socpoist.sk v časti Formuláre.

Manželka zomrela 14. marca 2019. Dôchodok poberala 22. dňa v mesiaci. Mám nárok na vyplatenie časti jej dôchodku?

Nie. Dôchodkové dávky sa vyplácajú vopred v pravidelných mesačných lehotách. Penzia bola naposledy vašej manželke vyplatená 22. februára 2019 a patrila jej do 21. marca 2019. Znamená to, že po zosnulej manželke už nezostala žiadna nevyplatená suma dôchodku.

Moja matka poberala starobný dôchodok vždy 16. v mesiaci. Dňa 16. marca 2019 jej pošta dôchodok nevyplatila, pretože bola hospitalizovaná. Dňa 18. marca 2019 zomrela. Som povinná zahlásiť nevyplatenú sumu dôchodku do dedičského konania?

Nie, nie je potrebné to hlásiť do dedičského konania. Ak fyzická osoba zomrela, nárok na nevyplatený dôchodok prechádza postupne na manžela (manželku), deti a rodičov. Nároky prechádzajúce na tieto osoby nie sú predmetom dedičstva. Predmetom dedičstva sa stávajú vtedy, ak niet týchto fyzických osôb. Za predpokladu, že manžel zomretej už tiež nežije, je za účelom vyplatenia sumy dôchodku za mesiac marec 2019 po zomretej potrebné v pobočke alebo v ústredí SP predložiť z vašej strany čestné vyhlásenie o tom, že ste si vedomá, že nárok na splatnú sumu dôchodku je spoločným nárokom všetkých detí zomretej matky, resp. že ste jediným dieťaťom vašej matky a ste si vedomá právnych následkov uvedenia nesprávnych údajov. Váš podpis na čestnom vyhlásení musí byť úradne osvedčený. Ak ide o spoločný nárok viacerých oprávnených osôb (detí), splatná suma dávky prechádza na oprávnené osoby ako celok a vyplatí sa preto v jednej sume a len jednej z oprávnených osôb. Nevyplatený dôchodok po zomretej pošta vráti SP a tá vám ho na základe uvedeného čestného vyhlásenia následne vyplatí.

Moja matka si zo zdravotných dôvodov nevie penziu preberať sama. Môžem ju za ňu preberať ja ako dcéra? Stačí predložiť potvrdenie lekára o zdravotnom stave matky?

Nestačí len potvrdenie lekára. Vo veci osobitného príjemcu odporúčame obrátiť sa na pobočku SP, kde zamestnanci pobočky spíšu zápisnicu vo veci ustanovenia osobitného príjemcu, overia totožnosť dôchodcu a osoby, ktorá má byť ustanovená za osobitného príjemcu, a zároveň skontrolujú, či sú doložené všetky potrebné podklady, najmä potvrdenie lekára o zdravotnom stave dôchodcu. Keďže ide o vážny zásah do práv poberateľa dôchodku, SP musí mať jednoznačne preukázané, že s vyplácaním svojho dôchodku inej osobe poberateľ dôchodku súhlasí (že svoje vyhlásenie urobil slobodne, vážne a zrozumiteľne – takto to definuje zákon), ako aj to, že osobitný príjemca pozná, aké zákonné povinnosti má plniť voči Sociálnej poisťovni.

Lekár v potvrdení uvedie identifikačné údaje poberateľa dôchodku a skutočnosť, že si svoj dôchodok vzhľadom na nepriaznivý zdravotný stav nemôže preberať sám. Ak sa zo zdravotných dôvodov poberateľ dôchodku nemôže alebo nevie podpísať, prípadne zo zdravotných dôvodov nemôže navštíviť pobočku SP, lekár v potvrdení uvedie aj túto skutočnosť. Potvrdením ošetrujúceho lekára možno teda preukázať len to, že zdravotný stav bráni prijímaniu dôchodku, takýto doklad však nenahradzuje súhlas poberateľa dôchodku ani osoby, ktorá má byť určená ako osobitný príjemca.

Ak poberateľ dôchodku nemôže prejaviť svoj súhlas, pretože mu to zdravotný stav neumožňuje (napr. je v kóme), musí byť táto skutočnosť preukázaná potvrdením lekára.

Dôchodok poberám v hotovosti na pošte. Od apríla 2019 budem umiestnená v domove dôchodcov. Budem si musieť aj naďalej chodiť po penziu na poštu?

Ak budete umiestnená v domove dôchodcov, máte možnosť preberať svoj dôchodok prostredníctvom tohto zariadenia. Ide o poukazovanie dôchodku hromadnou výplatnou listinou do domova dôchodcov. Hromadnou listinou sa dôchodky poukazujú vždy 15. dňa v mesiaci. S pracovníčkou zariadenia vyplníte a podpíšete súhlas s poukazovaním dôchodku hromadnou výplatnou listinou a zašlete ho ústrediu SP. Na základe vášho písomného súhlasu SP zariadi poukazovanie vášho dôchodku hromadnou výplatnou listinou na účet domova dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #seniori