Ako sa uchrániť pred ohňom? A čo robiť, ak už horí?

Seniori majú podľa svetových štatistík dvojnásobne vyššiu pravdepodobnosť, že zahynú pri požiari.

04.04.2019 11:00
debata

Starší ľudia sú viac ohrození

Napríklad len v Spojených štátoch amerických tvoria ľudia v staršom veku až 40 % všetkých obetí ničivého ohňa. Dôvodom tohto hrozivého čísla je nižšia mobilita, poruchy zraku či sluchu a znížená schopnosť rýchlo reagovať na prichádzajúce nebezpečenstvo. Kľúčom k predchádzaniu nešťastia v rodinnom dome či byte býva prevencia. Spočíva vo vypestovaní takých zvykov, pri ktorých je riziko vzniku požiaru takmer na nule.

Ak si vykurujete ohrievačmi

Prechod medzi zimným obdobím a jarným si často vyžiada použitie vykurovacích telies na zabezpečenia tepla v domácnosti. Vonku je už teplejšie, ale v bytoch sa kúri len sporadicky. V tomto období dostávajú zelenú práve spomínané vykurovacie telesá. Ak sú umiestnené blízko postelí, závesov, pohoviek či oblečenia, hrozí tragédia. Pokiaľ tieto prístroje fungujú na princípe sálavého tepla, ktoré vyžarujú z rozpálených elektrických špirál, nebezpečenstvo sa zvyšuje. V rámci prevencie vzniku požiaru sa odporúča nezapínať tieto zariadenia počas spánku, alebo cez predlžovacie šnúry. Každý takýto prístroj sa má zapájať priamo do zásuvky v stene. Odstup od horľavých materiálov má byť najmenej tri metre.

Sviečky sú zradné

Užívanie si krbu v rodinnom dome je na nezaplatenie. Radosť z romantických chvíľ však môže rýchlo prerásť do nešťastia. Krby je potrebné pravidelne kontrolovať, udržiavať a čistiť. Sadze v komíne môžu spôsobiť jeho upchatie a vznik požiaru. Do tohto druhu vykurovania rozhodne nepatrí papierový odpad, lepenka alebo kartóny, nakoľko zvyšujú riziko požiaru. Priestor v okolí krbu je potrebné vybudovať z nehorľavých materiálov. Seniori si majú dávať pozor aj pri používaní vonných sviečok. Otvorený oheň v byte a dome patrí medzi najväčšie riziko vzniku požiaru. Sviečky sa nesmú zapaľovať v noci, ale ani v čase, keď opúšťate domov, hoci len na chvíľu. Vhodnou alternatívou namiesto sviečok je použitie ich elektrického variantu.

Používajte klasické hrubé popolníky

Aj fajčenie dokáže narobiť v domácnostiach riadne škody a niekedy ohroziť aj život. Známe sú prípady, keď starší ľudia zaspali na posteli či gauči so zapálenou cigaretou. Ak sa neviete tohto zlozvyku zbaviť, nikdy nefajčite na pohovke a na horľavých materiáloch. Čo i len krátke zdriemnutie môže mať na svedomí rozpútanie požiaru. Používajte vždy hlboké a ťažké popolníky, s ktorými je ťažšia manipulácia a nie je jednoduché ich prevrátiť. Popolníky sa vysypávajú do koša len vtedy, ak v nich nebola čerstvo uhasená cigareta. Pred odchodom z domu je vhodné obsah popolníka zaliať vodou a umiestniť mimo horľavých materiálov.

Prevencia je základ

Napokon, väčšina požiarov vzniká pri príprave jedla. Dôvodom je zabudnutie naplnených hrncov na sporáku. Oheň zvykne vzbĺknuť aj v prípade, keď počas varenia odídete na nákup, alebo za susedmi. V rámci prevencie vzniku požiaru sa v ostatnom čase osvedčujú domáce hlásiče požiaru, ktoré dokážu včas a dostatočne hlučne signalizovať hroziace nebezpečenstvo. Alarm by sa mal umiestňovať do každej izby.

Čo ak sa to už stane?

Podľa Národného portálu zdravia pri vzniku požiaru okamžite volajte hasičov na linke 150 alebo čísle 112. Vždy je potrebné uviesť adresu, kde horí, čo horí a kto volá. Pri uvedení podrobnejších informácií, napríklad, že požiar vypukol na určitom poschodí, môžu hasiči rýchlejšie zareagovať. Po zavolaní vyčkajte na spätný telefonát ohlasovne požiarov a riaďte sa jej pokynmi. Väčšina požiarov je spočiatku malá, ak sa napríklad nejedná o výbuch, a preto nie je dôvod na paniku. Počiatočné štádium sa dá uhasiť vodou z hydrantu. Pri rozsiahlom požiari je nevyhnuté opustiť budovu cez únikové cesty. Nikdy však počas požiaru nenastupujte do výťahu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #požiar #cigareta #elektrospotrebič #sviečka