Čo ak vás oklamú a podpíšete nevýhodnú zmluvu?

Vynaliezavosť podvodníkov nemá hraníc. V hľadáčiku majú často práve seniorov. Lákajú ich na rôzne predajné akcie, kde im ponúkajú nekvalitné a predražené výrobky. A aby toho nebolo málo, starších ľudí často nalákajú na podpis nevýhodnej kúpnej a úverovej zmluvy.

24.03.2019 11:00
úver, šmejdi, Foto:
Niektoré spoločnosti stále inkasujú úžernícke úroky v desiatkach až stovkách percent za rok, najmä od penzistov.
debata

Lákajú na darčeky

Podľa publikácie 7 krokov na ochranu spotrebiteľa sú najmä starší ľudia nalákaní na rôzne darčeky, kačacie hody, večere či výlety. Na samotnej predajnej akcii nasleduje predvádzanie rôznych výrobkov. Spomínaná akcia je často sprevádzaná nátlakom, prípadne zavádzaním. Predávajúci často používajú český jazyk a v tejto reči núkajú seniorom informačné materiály. Na záver veľkolepej akcie, kde sa nasľubuje čokoľvek, nasleduje podpísanie zmluvy na niekoľko rokov. V niektorých prípadoch si napríklad dôchodcovia kúpili štyri výrobky za 500 eur, ale v konečnom dôsledku za ne zaplatili až 1800 eur, a to prostredníctvom nevýhodného úveru od nebankového subjektu.

Nikdy nepodpisujte zmluvu pod nátlakom

Najlepším riešením, ako sa vyhnúť výrečným a presvedčivých podvodníkom, je odolať účasti na týchto podujatiach. Základným východiskom je téza, že nikto vám nedá žiaden produkt zadarmo. V tom menej bolestivom prípade si zakúpite iba nekvalitný produkt. V horších prípadoch sa budete trápiť so splácaním nevýhodných splátok z úveru. V prípade, že sa predsa ulakomíte na nejaký ten produkt, samotnú zmluvu nikde nepodpisujte na mieste. Vezmite si ju domov a poraďte sa s odborníkom. Rada bude v tomto prípade jednoznačná, ruky preč od takejto zmluvy.

Čo, ak ste naleteli?

„Ak podpíšete nevýhodnú zmluvu, nerezignujte! Môžete od nej odstúpiť. Ak spotrebiteľ počas predajnej akcie podpísal kúpnu alebo úverovú zmluvu pod tlakom okolností, odporúča sa, aby okamžite písomne od takto uzavretej zmluvy odstúpil,“ píše štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR JUDr. Monika Jankovská v spomínanej brožúre. Ak ste podpísali kúpnu zmluvu spolu s úverovou zmluvou, môžete od nej bez uvedenia dôvodu odstúpiť do štrnástich dní. Predajcovi nemusíte nič vysvetľovať, zdôvodňovať, musíte len jasne vyjadriť svoju vôľu, že odstupujete od zmluvy. Lehotu na zaslanie odstúpenia stihnete ešte aj vtedy, ak v posledný deň lehoty podáte zásielku s odstúpením na poštovú prepravu na adresu predávajúceho, ktorá je uvedená v zmluve.

Toto sa stane, keď zrušíte zmluvu

Netreba zabúdať, že písomným odstúpením sa uzatvorená zmluva zruší od začiatku. Nakoľko sa zmluva skončila, nemusíte na základe nej nič platiť. Predávajúci je povinný vrátiť vám peniaze, a vaša povinnosť spočíva vo vrátení tovaru. V praxi sa stáva, že predávajúci sa vyhýba prevzatiu tovaru. Vyzvite predávajúceho, aby vám uviedol adresu, na akú sa má tovar vrátiť. V prípade chýbajúcej odozvy sa do problému nedostáva spotrebiteľ, ale predávajúci.

Niektorí podvodní predávajúci vás môžu informovať, že s odstúpením nesúhlasia. Ak ste však dodržali písomnú formu odstúpenia, zaslali ste ho v lehote a vrátili ste tovar, všetko je v poriadku. Postupovali ste v súlade so zákonom. Odstúpenie od zmluvy je totiž jednostranný právny úkon, na ktorý nie je potrebný súhlas druhej zmluvnej strany.

Ak ste prešvihli lehotu

Čo sa stane v prípade, ak nestihnete lehotu na podanie odstúpenia? Ak sú zmluvy uzavreté v tiesni a za nápadne nevýhodných zmluvných podmienok, je možné od nich odstúpiť. „Spotrebitelia sa okrem toho môžu domáhať aj neplatnosti uzavretých zmlúv z dôvodu, že nemali skutočnú, slobodnú a vážnu vôľu zmluvy uzavrieť a uzavretie zmlúv bolo dosiahnuté použitím nekalých alebo agresívnych obchodných praktík – nátlakom, vyvolaním omylu a pod.,“ uvádza sa v publikácii.

Najväčším strašiakom však je, ak si na spotrebiteľa seniora začína brúsiť zuby exekútor. Po doručení o upovedomení o začatí exekúcie je potrebné podať námietky proti začatej exekúcii. Ďalej, kedykoľvek počas exekúcie je možné podať návrh na odklad a zastavenie exekúcie. Ak sa už začala, môžete žiadať, aby sám exekútor predložil vec exekučnému súdu, ak má pochybnosti o oprávnenosti súdnej exekúcie.

Spotrebitelia sa tiež môžu s dôverou obrátiť na Ministerstvo spravodlivosti SR, kde je zriadená Komisia na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách, prípadne sa môžu obrátiť aj na niektorú z kancelárií Centra právnej pomoci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šmejdi #podvodníci #predražený tovar