Pracujúci penzisti dostanú už v apríli vyššie dôchodky

Desaťtisíce pracujúcich dôchodcov sa môžu už v apríli tešiť na vyššiu penziu. Sociálna poisťovňa im ju zvýši vďaka tomu, že vlani pracovali.

21.03.2019 06:00
muž, zvárač Foto:
Aktuálna dôchodková hodnota platná pre rok 2019 je vo výške 12,6657 eura.
debata (1)

Ku koncu decembra minulého roku Sociálna poisťovňa evidovala viac ako 150-tisíc pracujúcich starobných dôchodcov. Ak doteraz nepožiadali o zvýšenie svojho dôchodku, Sociálna poisťovňa im ho teraz zvýši automaticky.

Napriek tomu, že sa dôchodky zvyšujú od 1. januára, Sociálna poisťovňa má na rozhodnutie o zvýšení penzie čas až do konca marca. „Zvýšený dôchodok vyplatí vo výplatnom termíne dôchodku v apríli 2019. Súčasne dôchodcovi poukáže aj doplatok za obdobie od 1. 1. 2019 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu dôchodku v apríli 2019,“ tvrdí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Zvýšený dôchodok dostanú pritom len tí pracujúci penzisti, ktorým z tejto práce vzniklo povinné dôchodkové poistenie. Ak niekto vlani pracoval len na dohodu, pričom si uplatnil odvodovú výnimku a neplatil vôbec žiadne odvody, nemá nárok ani na prepočítanie svojho dôchodku. Ak si však niekto uplatnil odvodovú výnimku a jeho príjem bol aspoň v jednom mesiaci vyšší, ako je hranica pre platenie odvodov, zamestnávateľ mu už zo zárobku musel strhnúť poistné, a preto má nárok aj na zvýšenie svojej penzie.

„Starobný dôchodok pracujúceho poberateľa starobného dôchodku sa zvýši ako každý rok podľa vzorca stanoveného zákonom o sociálnom poistení,“ vraví Višváder. To znamená, že zvýšenie sa vyráta ako súčin aktuálnej dôchodkovej hodnoty a jednej polovice osobného mzdového bodu získaného za obdobie dôchodkového poistenia (ODP) v roku 2018 počas poberania starobného dôchodku.

Aktuálna dôchodková hodnota platná pre rok 2019 je vo výške 12,6657 eura. Osobný mzdový bod zase závisí od príjmu dôchodcu, z ktorého si platil odvody. Ak by niekto pracoval celý rok, pričom jeho mzda by bola na úrovni priemernej mzdy, získal by osobný mzdový bod na úrovni 1. Ak by zarábal polovicu, bolo by to 0,5 a ak by poberal dvojnásobok priemernej mzdy, jeho osobný mzdový bod by dosiahol hodnotu 2. V praxi to znamená, že čím viac niekto zarábal, tým sa mu aj dôchodok zvýši výraznejšie.

Automaticky sa penzie zvýšia len tým penzistom, ktorým sa za obdobie dôchodkového poistenia v roku 2018 doteraz dôchodok nezvýšil. Ak dôchodca prestane pracovať, môže totiž požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. V takom prípade začne dostávať vyššiu penziu skôr v porovnaní s tým, keby čakal do ďalšieho roku na automatické zvýšenie.

V prípade, že niekto pracoval napríklad do júla minulého roku, následne požiadal o zvýšenie dôchodku, no neskôr sa počas minulého roku ešte zamestnal, v súčasnosti mu Sociálna poisťovňa zvýši dôchodok za toto druhé obdobie dôchodkového poistenia. Zákon umožňuje požiadať o zvýšenie dôchodku len raz počas roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #dôchodky #pracujúci penzisti #pracujúci dôchodca