Stop týraniu seniorov – 1. časť

Diskriminácia, týranie či ubližovanie starším ľuďom. Majú spoločného menovateľa skrývajúceho sa pod pojmom ageizmus.

05.03.2019 09:00
opatera - starostlivosť - starší človek - senior Foto:
Diskriminácia seniorov sa nedeje len v domácom prostredí, ale i v rôznych inštitúciách, v sociálnych i zdravotníckych zariadeniach.
debata

Ani v tomto tisícročí sa však seniori nedokážu ubrániť ohrozeniu, ktoré na nich prekvapivo najviac číha v ich vlastných rodinách. Ako definujeme tento druh nerovnakého zaobchádzania a aké má formy? Týmto témam sa venujeme v rozhovore s prezidentkou občianskeho združenia Fórum pre pomoc starším Ľubicou Gálisovou.

Ako definujeme ageizmus?

Ageizmus je medzinárodný pojem, ktorý definujeme ako nenávisť, určitú antipatiu, výhrady voči staršej generácii. Je to zlý vzťah, nepochopenie problémov a potrieb starších. Vyskytuje sa vo všetkých krajinách Európskej únie, ale i vo svete. A aj preto sa týmto problémom zaoberajú európske i svetové organizácie. Podľa svetových štatistík každý desiaty človek zažíva týranie a násilie.

V akej podobe sa tento druh diskriminácie prejavuje?

Prejavuje sa určitým zlým zaobchádzaním so staršími ľuďmi, ktorých často iní považujú za menejcenných. Spoločnosť vníma staršieho ako nepotrebného, len ako poberateľa dávok, dôchodku, starostlivosti a predstavuje záťaž pre rodinu, spoločnosť, čo nie je pravda. A to je aj dôvod, že dochádza na rôznych úrovniach k zlému zaobchádzaniu, zneužívaniu, dokonca až týraniu staršieho človeka.

Môžete uviesť príklad?

Máme množstvo príkladov, keď starší ľudia nedostanú rovnakú starostlivosť ako mladší s odôvodnením, že ich choroba je už spôsobená vekom a taktiež je poskytnutie drahších liekov, liečenia, niekedy aj operácie ovplyvnená tým, že ide o staršieho človeka. Verte, často počúvame, že im lekár povie: Vy to už nepotrebujete. Napríklad v zdravotníckych i v sociálnych zariadeniach je starší ponižovaný, sú porušované jeho práva, nie sú dodržané základné podmienky intimity a dôstojnosti.

Je pravdou, že najčastejšie dochádza k ageizmu najmä zo strany príbuzných seniora?

Naša organizácia sa dlhodobo zaoberá problematikou starších, vzťahom k nim, ich postavením. Urobili sme prieskum o páchaní násilia a týrania starších, ktorý bol považovaný za šokujúci a alarmujúci. Pre nás bolo zarážajúce, že takéto správanie prichádza najmä zo strany najbližších, a to potvrdilo viac ako 46 opýtaných. Veľa sa hovorí o týraní žien, detí, ale všimnite si, že o týraní starších sa prakticky vôbec nehovorí.

Prečo je tento druh násilia horší, než napríklad u iných skupín ľudí?

Som presvedčená, že násilie na starších je oveľa horšie, nebezpečnejšie a je i častejšie, ako u žien a detí. Hlavne preto, že sa deje za zatvorenými dverami, starší ľudia sú často izolovaní, nie je im podávaná strava, lieky, sú umiestňovaní v nedôstojných podmienkach. Dochádza hlavne k psychickému i fyzickému násiliu. Starší ľudia toto často nechcú priznať, hanbia sa, chránia svojich príbuzných, svojich trýzniteľov, ktorými sú často deti, ale i vnuci. Nechcú, aby im niekto ublížil. Volajú o pomoc tak, aby z toho nemali problémy.

Čo je motiváciou, dôvodom na páchanie tohto druhu násilia na ľuďoch v staršom veku?

Vážnym a najčastejším dôvodom páchania tohto násilia je materializmus. Snaha získať majetok a nátlak na starších, na prepis bytu, domu, odoberanie dôchodku s tým, že starší už nič nepotrebuje a rodina dôchodok staršieho používa pre svoje potreby. Uvediem konkrétny prípad. Matka prepísala svoj byt na dcéru, ktorá po predaji tohto bytu začala so staršou pani vulgárne a zle zaobchádzať. Zarazil ma spôsob, ako vlastná dcéra za asistencie vnučky chytila matku za ruky a nohy a vyhodila ju z bytu, že tam nemá čo robiť, použila nielen vulgárne nadávky, ale padli aj facky.

Aké ďalšie metódy používajú blízki, aby sa dostali k majetku svojich rodičov?

Snažia sa ich zbaviť spôsobilosti na právne úkony, čím sa stáva starší človek právne akoby neexistujúci, teda spôsobia jeho právnu smrť. V tomto sme urobili kus práce. Spolupracovali sme s Ministerstvom spravodlivosti SR na príprave novej reformy opatrovníckeho práva, kde tieto postupy budú pod kontrolou a bude zabezpečená väčšia ochrana práv staršieho človeka. Seniori sa stretávajú aj s ľahostajnosťou verejnosti a kompetentných. Zľahčuje sa ich problém a sú znevažovaní tým, že si vymýšľajú, alebo je to dôsledok ich demencie, choroby. Starší človek zostáva úplne bez pomoci, neriešia to dokonca ani lekári. V domácnostiach neexistuje kontrola, ako im je poskytovaná starostlivosť.

Kto ďalší okrem rodiny zneužíva seniorov?

Najprv sa ich snažili rôzni špekulanti, asociáli a tzv. šmejdi zneužiť rôznymi nekalými praktikami. Starších sa snažili obrať o financie, predávali im drahý nekvalitný tovar, okrádali ich a ohrozovali ich život a zdravie. Diskriminácia sa však nedeje len v domácom prostredí, ale i v rôznych inštitúciách, v sociálnych i zdravotníckych zariadeniach. Starší sa ťažko dostáva k informáciám, na ktoré má nárok. Žiaľ, ak sa chce domáhať svojich práv, veľmi často na to nemá silu, ale ani prostriedky, ani vedomosť, ako si tieto práva uplatniť. A potom v rôznych sporoch často uspejú tí, ktorí majú prostriedky na advokátov, právnikov a, samozrejme, ktorí si vedia zabezpečiť potrebné doklady.

Čomu sa budeme venovať v druhej časti rozhovoru…

S Ľubicou Gálisovou sa pozhovárame o diskriminácií starších ľudí v zariadeniach s dlhodobou starostlivosťou. Prezradí spôsoby prevencie ageizmu, ale aj to, čo robiť v prípade, keď sa zo seniora už stala obeť násilia. Fórum pre pomoc starším má už viac ako desať rokov bezplatnú telefonickú Senior linku 0800 172 500. Se­niori môžu na túto linku zavolať z ktorékoľvek kúta Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diskriminácia #ubližovanie #ageizmus #Fórum pre pomoc starším