Hendikepovaní penzisti môžu mať diaľnice zadarmo

Držitelia parkovacích preukazov ŤZP môžu využívať spoplatnené diaľnice a rýchlostné cesty bezplatne.

04.03.2019 06:00
diaľnica, D1, cesta, vodiči Foto: ,
Oslobodenie od platenia úhrady sa vzťahuje len na vozidlo, ktoré bolo zaregistrované ako oslobodené.
debata

„V prípade už registrovaných vozidiel držiteľov parkovacích preukazov platí, že pokiaľ sa neskončila platnosť parkovacieho preukazu a nezmenili sa podstatné údaje požadované zákonom (číslo parkovacieho preukazu, evidenčné číslo vozidla, bydlisko, číslo OP, prípadne iné, napr. úmrtie držiteľa parkovacieho preukazu), oslobodenie od úhrady diaľničnej známky pre držiteľa parkovacieho preukazu platí aj naďalej,“ vysvetlila Michaela Michalová, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti.

Ak ste držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP a ešte ste nepožiadali o registráciu auta, tá je možná aj elektronicky na webovej stránke www.eznamka.sk. Registrácia je však možná aj na vybraných obchodných miestach v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach. Presnú adresu obchodných miest nájdete na stránke www.eznamka.sk.

Čo treba k registrácii: Správne a úplne vyplnená žiadosť, kópia parkovacieho preukazu ŤZP, kópia osvedčenia o evidencii vozidla alebo technického osvedčenia vozidla

Užitočné vedieť: Oslobodenie od platenia úhrady sa vzťahuje len na vozidlo, ktoré bolo zaregistrované ako oslobodené. Spoplatnené diaľnice môžete po registrácii vozidla využívať aj vtedy, ak vo vozidle nesedí držiteľ parkovacieho preukazu. Podmienkou však je, aby toto vozidlo bolo riadne zaregistrované ako oslobodené od úhrady.

Pomôžu na Zákazníckej linke: s akoukoľvek otázkou týkajúcou sa elektronických diaľničných známok sa môžete obrátiť na tel. č. 02/32 777 777 – pondelok až nedeľa – nonstop.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #penzisti #hendikepovaní