Stop podvodníkom! Takto ich zastavíte

Využívajú dôverčivosť a bezbrannosť starších. Podvodníci. Za účelom získania peňazí sa neštítia ničoho. Klamú a nepoznajú hranice. Polícia prichádza s návodom, ako ich odhaliť.

09.01.2019 06:00
Vystríhajte seniorov, aby sa nestali obeťami... Foto:
Vystríhajte seniorov, aby sa nestali obeťami podvodov.
debata (10)

Trik s telefónom, nenaleťte

Podľa webovej stránky minv.sk by mali seniori zvýšiť obozretnosť najmä v prípadoch, ak ich akákoľvek osoba požiada telefonicky o požičanie finančnej hotovosti. Ak sa tak stane, dôležité je si túto skutočnosť overiť u príbuzných alebo blízkych. Veľmi rýchlo tak môžete zistiť, či bol na druhej strane telefonickej linky niekto z rodiny, kto skutočne potrebuje pomoc, alebo naopak, podvodník. Klamári zvyknú vystrašiť svoje obete vymysleným príbehom, napríklad o tom, že vnuk či vnučka potrebuje rýchlo peniaze na odvoz do nemocnice, pretože ho niekto zatkol, alebo prídu s iným uveriteľným príbehom. Bez overenia si týchto skutočností nedávajte peniaze nikomu.

Podvodníci zachádzajú až tak ďaleko, že predstierajú, že ide o príbuzných seniora. Vyhovárajú sa na to, že sú zachrípnutí, chorí a kvôli tomu majú v telefóne iný hlas.

Klamári si vymýšľajú emotívne príbehy

Ostražitosť je potrebné zvýšiť aj na ulici, kde zvyknú starších ľudí zastaviť neznáme osoby s požiadavkou, že súrne potrebujú požičať peniaze a ako dôvod uvádzajú silné emotívne príbehy. Tie sa týkajú najmä vážnych dopravných nehôd, pri ktorých sa ich blízky ťažko zranil a potrebuje finančné prostriedky na drahú operáciu. V týchto situáciách dokážu pôsobiť veľmi dôverčivo a úprimne. Dokonca zvyknú poskytnúť ako zábezpeku peniaze v inej mene s odôvodnením, že sa po ňu vrátia a donesú im požičané peniaze.

Niektorí podvodníci si zvyknú posvietiť aj na vaše bankové kontá. Z tohto dôvodu je potrebné ustrážiť si overovacie heslá a nikomu ich neposkytovať. Seniori by sa mali tiež vyhýbať ponukám od cudzích osôb, aby im ukázali sídlo nejakej inštitúcie či nemocnice, pričom po nástupe do auta sa budú snažiť vylákať peniaze na zaplatenie vymyslenej choroby.

Zájdu ešte ďalej, klopú vám na dvere

Medzi veľmi nebezpečné správanie rôznych klamárov, ktorí vás chcú pripraviť o peniaze, patria aj tí, ktorí sa snažia dostať k vám domov. Prezentujú sa ako pracovníci inštitúcií, ktorí prišli zvýšiť dôchodok či vyplatiť výhru v lotérií. Vydávajú sa rovnako za zamestnancov elektrární, plynární, vodární, poisťovní a ďalších. Pokiaľ sa nepreukážu odbornými preukazmi, alebo prichádzajú neohlásene, nepustite ich do bytu. V opačnom prípade hrozí, že ukradnú cennosti a peniaze.

Rýchlo kontaktujte políciu

Polícia varuje starších ľudí pred tým, aby nikdy cez telefón neposkytovali osobné údaje, a to najmä tie, ktoré súvisia s finančnými či rodinnými pomermi. Vhodné je v tomto prípade udržiavať dobré vzťahy so susedmi v dome, mať zapísané ich telefónne čísla, ale aj číslo na políciu, lekára či hasičov. Ak máte podozrenie, že na vás číha podvodník, alebo ste sa stali obeťou trestného činu, kontaktuje políciu na čísle 158.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #podvody #podvodníci #dôverčivosť