Prieskum: Každý šiesty senior zaplatil úplatok vo verejných službách

Seniori sú zo všetkých skupín obyvateľstva na Slovensku najčastejšie ohrozovaní manipuláciou a korupciou. Za posledné tri roky musel každý šiesty senior zaplatiť úplatok vo verejných službách.

28.11.2018 10:00
úplatok, korupcia, zdravotníctvo, lekár Foto:
Úplatky seniori priznali aj pre lekárov.
debata

Vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúra Focus vypracovala pre Transparency International Slovensko na vzorke 1 015 respondentov v septembri. Seniori sa najčastejšie stretávali s korupčnými situáciami na úradoch a v zdravotníctve, a to u všeobecných lekárov, na internom a ortopédii.

Na druhej strane len štvrtina dôchodcov by korupciu nahlásila. Seniori tiež často podliehajú manipulácii a lživým informáciám. Transparency International Slovakia spúšťa preto vzdelávací projekt a kampaň Dlhujeme im to, ktorej cieľom je podporiť vzdelávanie seniorov, ochrániť ich pred korupciou a posilniť ich odolnosť voči falošným správami.

Podľa prieskumu agentúry Focus každý štvrtý senior tvrdí, že by korupciu nahlásil. Preto je podľa aktivistov potrebné im dať viac informácií, ako sa pri korupcii brániť. Zraniteľnosť seniorov súvisí s ich nedostatočnou informovanosťou a nižšou schopnosťou odlišovať fakty od dezinformácií. Len necelá tretina z nich vie o tom, že existuje zákon, ktorý ohlasovateľov korupcie chráni.

Nedávna analýza výskumníkov Univerzity Cyrila a Metoda zistila, že dôchodcovia sú skupina s najnižšou mediálnou gramotnosťou a tá je len polovičná oproti západnej Európe. Prieskum ukázal aj to, že v prípade reťazových e-mailov sú dôchodcovia štvornásobne náchylnejší nechať sa zmanipulovať, byť presvedčení, že je pravda to, čo e-mail uvádza.

Počas dvoch rokov plánuje mimovládna organizácia osobne vzdelávať 1 500 seniorov a nepriamo tak zasiahnuť ďalšie desiatky tisíc z nich. Projekt na posilnenie zručností seniorov ponúkne predovšetkým školenia.

Transparency v tomto projekte spolupracuje s Paneurópskou vysokou školou. „Je dosť náročné, nielen pre staršie generácie, ale pre každého mediálneho recipienta vyhodnotiť, čo je pravda, čo je vykonštruované, čo nie. Jednotlivé mediálne obsahy sa ľahko šíria a produkujú. A to je problém, žijeme v dobe, keď je veľmi jednoduché zneužiť niektoré videozáznamy, ktorým sa pridá nejaký iný kontext a zrazu vznikne nejaká tretia pravda, ktorá má ďaleko od skutočnosti,“ povedala Jana Žjak z Paneurópskej vysokej školy. Viac informácií o projekte je na www.DlhujemeImTo.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #prieskum #seniori #vzdelávanie #Transparency International