Petíciu za penzijný strop podpísalo zatiaľ 227-tisíc ľudí

Odborári od polovice júla vyzbierali 227-tisíc podpisov pod petíciu za vyhlásenie referenda o zavedení stropu na vek odchodu do dôchodku. „Veríme, že na poslancov zapôsobí toto číslo,“ povedal predseda OZ KOVO Emil Machyna pred novembrovým hlasovaním parlamentu o zákone.

23.11.2018 12:40
Fico, Richter, Machyna Foto: ,
V snahe o zastropovanie veku odchodu do dôchodku odbory a Smer spolupracujú. Na snímke po jednom z rokovaní predseda strany Smer Robert Fico so šéfom Rady OZ KOVO Emilom Machynom a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom.
debata

Odborári žiadajú, aby Ústava určila strop, kedy sa má odchádzať do dôchodku. Pre bezdetných by to malo byť 64 rokov. Od leta zbierajú podpisy, zákon majú momentálne na stole poslanci. Ak by neprešiel, o záležitosti chcú odborári referendum. Na to je potrebných 350-tisíc podpisov, ktoré teraz zbierajú.

V samotnom referende by sa mali občania vyjadriť k tomu, či by sa mal ústavným zákonom zaviesť strop na penzijný vek na úrovni 64 rokov. Pre ženy, ktoré vychovali jedno dieťa, by mal byť podľa odborárov dôchodkový vek najviac 63,5 roka, pre ženy, ktoré vychovali dve deti, by platil strop na dôchodkový vek na úrovni 63 rokov a ženy s vychovanými tromi a viacerými deťmi by mohli ísť do dôchodku najneskôr v 62,5 roku.

Podľa navrhovaného ústavného zákona, za ktorého schválenie musí hlasovať aspoň 90 poslancov, by ľudia na Slovensku mali ísť do penzie najneskôr v 64 rokoch. Poslanci Smeru doň navrhli úpravy pre ženy s deťmi v znení, ako žiadajú odborári. Aj o tých sa bude ešte hlasovať, teraz, v druhom čítaní.

Za posunutie návrhu ústavného zákona do druhého čítania v septembri hlasovalo 93 poslancov, 29 bolo proti a 19 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Návrh podporili aj niektorí poslanci za stranu Most-Híd, spomedzi opozičných poslancov za hlasovali poslanci za hnutie Sme rodina a poslanci za ĽS Naše Slovensko.

Ak by návrh ústavného zákona parlament definitívne neschválil, strana Smer sa podľa jej predsedu Roberta Fica aktívne zapojí do petičnej akcie odborárov na vyhlásenie referenda o zastropovaní dôchodkového veku. Odborársku petíciu Fico podpísal pred televíznymi kamerami ešte počas septembrovej tlačovej besedy.
debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #odborári #petícia #referendum #dôchodkový strop