Práca popri dôchodku prináša výhody

Aj napriek tomu, že poberajú dôchodok, desaťtisíce penzistov naďalej pracujú. Okrem toho, že si takto zvyšujú svoj príjem, veľakrát im zamestnanie pomáha aj k tomu, aby zostávali v lepšej fyzickej, ale aj duševnej kondícii.

12.11.2018 06:00
práca, dôchodok, penzia, dôchodca Foto:
Vďaka tomu, že penzisti pracujú, majú nárok na zvýšenie svojho dôchodku.
debata

Ľudia, ktorí dovŕšia dôchodkový vek, môžu naďalej pracovať aj napriek tomu, že začnú poberať starobný dôchodok. Ani zamestnávateľ im nemôže dať z tohto dôvodu výpoveď. Majú nárok aj na všetky výhody ako ostatní zamestnanci okrem nezdaniteľnej časti základu dane. Tá sa totiž starobným dôchodcom znižuje o vyplatený dôchodok.

Podľa údajov Sociálnej poisťovne v septembri pracovalo takmer štvrť milióna dôchodcov. Viac ako 148-tisíc z nich poberá starobný dôchodok, takmer 102-tisíc invalidný dôchodok. Viac ako 142-tisíc dôchodcov pracovalo ako zamestnanec na pracovnú zmluvu, dohodu malo uzatvorená viac ako 72-tisíc penzistov. A viac ako 19-tisíc poberateľov dôchodku pracovalo ako živnostníci.

Vďaka tomu, že penzisti pracujú, majú nárok na zvýšenie svojho dôchodku. To im však patrí len v prípade, ak sú z tejto práce aj povinne dôchodkovo poistení. Zvýšiť si svoj dôchodok prácou tak môžu riadni zamestnanci a povinne poistení živnostníci. Dohodári si od júla tohto roku môžu uplatniť odvodovú výnimku a vďaka tomu nemusia platiť odvody z jednej dohody, ak mesačný príjem neprekročí 200 eur. Ak zarobia viac, alebo majú uzatvorených viacero dohôd, už musia platiť dôchodkové poistenie, a preto majú nárok aj na zvýšenie svojej penzie.

O koľko sa dôchodok pracujúcim penzistom zvýši, závisí predovšetkým od toho, koľko zarobia a ako dlho pracujú. Čím je totiž vyšší ich celkový príjem, tým zaplatia aj vyššie odvody a ich penzia preto vzrastie výraznejšie.

Pracujúci penzisti môžu o zvýšenie svojho dôchodku požiadať až po tom, čo im zanikne poistenie, teda keď prestanú pracovať. „O zvýšenie dôchodku je možné žiadať listom najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení dôchodkového poistenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Stačí, ak občan napíše list, nemusí použiť formulár. Takáto neformálna žiadosť však musí obsahovať identifikačné údaje, ako je meno, priezvisko, rodné číslo a adresa žiadateľa, ďalej uvedie, o čo žiada a odkedy,“ dodal Višváder.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
dôchodca, farmár, vrecia, senior, práca Ilustračné foto.

V prípade, že niekomu počas roka dôchodkové poistenie nezanikne, Sociálna poisťovňa mu zvýši dôchodok automaticky od 1. januára nasledujúceho roku. Automaticky zvýši dôchodky aj tým penzistom, ktorí o zvýšenie nepožiadajú.

Nárok na zvýšenie dôchodku však majú len pracujúci starobní a predčasní dôchodcovia. Ak sa zamestná invalidný dôchodca, nemôže požiadať o zvýšenie svojej penzie. Zaplatené odvody sa mu zohľadnia až pri výpočte starobného dôchodku.

Dohodári sa môžu vyhnúť plateniu odvodov

Poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku alebo poberatelia invalidného výsluhového dôchodku pracujúci na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti si môžu určiť v jednom kalendárnom mesiaci jednu dohodu, z ktorej nebudú platiť poistné na dôchodkové poistenie, ak príjem z tejto dohody za kalendárny mesiac nepresiahne 200 eur.

Ak by dôchodca z určenej dohody za kalendárny mesiac zarobil viac ako 200 eur, platí poistné len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur.

Vďaka odvodovej úľave môže pracovať na dohodu aj poberateľ predčasného starobného dôchodku bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa zastavila výplatu predčasného starobného dôchodku – môže poberať predčasný starobný dôchodok a zároveň pracovať na dohodu. Ak jeho príjem za kalendárny rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa zastaví výplatu predčasného starobného dôchodku a v ďalšom kalendárnom roku mu výplatu obnoví a zúčtuje.

Penzisti, ktorí využijú odvodovú úľavu a nebudú vôbec platiť odvody na dôchodkové poistenie, nebudú mať nárok ani na zvýšenie svojho dôchodku. Sociálna poisťovňa totiž zvyšuje dôchodky len tým pracujúcim penzistom, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení.

Podobne na tom budú aj invalidní dôchodcovia. Tým sa síce invalidná penzia nezvyšuje na základe toho že pracujú, ale zaplatené odvody sa im zohľadňujú pri výpočte starobného dôchodku. Len čo dovŕšia dôchodkový vek, môžu požiadať o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa im vypočíta jeho výšku a porovná ju s invalidným dôchodkom. Vyplácať im bude tú penziu, ktorá bude vyššia.

Za prácu môžete dostať vyšší dôchodok

Ak je starobný alebo predčasný dôchodca po priznaní nároku na dôchodok čo i len jeden deň dôchodkovo poistený, má právo na zvýšenie dôchodku. Povinne dôchodkovo poistení sú všetci ľudia pracujúci na zmluvu alebo na dohodu (ak nevyužijú odvodovú úľavu) a živnostníci, ktorých minuloročný príjem prekročil 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu.

Žiadosť o zvýšenie penzie možno podať až po zániku dôchodkového poistenia, teda keď človek prestane pracovať. Ak by mal niekto dve alebo viacero dôchodkových poistení súčasne, môže podať žiadosť, až keď mu zaniknú všetky poistenia. Požiadať o prepočítanie dôchodku možno aj pri zmene zamestnávateľa (ak zároveň nemá aj iné dôchodkové poistenie, ktoré naďalej trvá). Vtedy pôvodné dôchodkové poistenie zanikne a bez ohľadu na to, že od nasledujúceho dňa vznikne nové poistenie, má penzista nárok na zvýšenie dôchodku. To platí za predpokladu, ak poberateľ starobného dôchodku nemal v kalendárnom roku starobný dôchodok už raz po ukončení zamestnania zvýšený.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
peniaze, kalkulačka Ilustračné foto.

Neformálna žiadosť o zvýšenie dôchodku musí obsahovať identifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), o čo sa žiada a odkedy (od nasledujúceho dňa po ukončení povinného dôchodkového poistenia). Musí byť vlastnoručne podpísaná a treba ju poslať na adresu Ústredia Sociálnej poisťovne, 29. augusta 8, 813 63 Bratislava, alebo ju možno osobne priniesť do ktorejkoľvek pobočky Sociálnej poisťovne či do podateľne Ústredia Sociálnej poisťovne. K žiadosti sa neprikladajú žiadne doklady.

Dôchodca môže požiadať o zvýšenie svojho dôchodku len raz počas kalendárneho roka. Ak niekto v tomto roku požiada o zvýšenie dôchodku a potom sa znovu zamestná, pričom bude dôchodkovo poistený, bude môcť znovu o prepočítanie penzie požiadať až v budúcom roku.

Nárok na zvýšenie penzie majú len pracujúci starobní a predčasní dôchodcovia. Invalidní penzisti, ktorí ešte nedovŕšili dôchodkový vek, sa síce tiež môžu zamestnať, ale Sociálna poisťovňa im z tohto dôvodu ich invalidný dôchodok nezvýši. Doba dôchodkového poistenia sa im zhodnotí až pri výpočte starobného dôchodku.

Poberateľom starobného dôchodku, ktorí pracujú a budú dôchodkovo poistení k 31. decembru, a tým, ktorým dôchodkové poistenie v tomto roku zanikne, no o zvýšenie penzie nepožiadajú, zvýši Sociálna poisťovňa starobné dôchodky od 1. januára nasledujúceho roku automaticky, bez žiadosti. O koľko sa dôchodok zvýši, určí Sociálna poisťovňa na základe údajov oznámených zamestnávateľom v mesačnom výkaze poistného v lehote najneskôr do 31. marca.

Ak niekto počas tohto roku prestane pracovať a zanikne mu preto dôchodkové poistenie, je pre neho výhodnejšie, ak o zvýšenie dôchodku sám požiada. Vďaka tomu začne poberať vyšší dôchodok skôr, ako keby čakal na automatické zvýšenie. Napríklad ak niekto pracoval do konca októbra, môže od 1. novembra požiadať o zvýšenie penzie. V prípade, že bude čakať na automatické zvýšenie, Sociálna poisťovňa mu vyšší dôchodok bude vyplácať až budúci rok v apríli aj s doplatkom za prvé tri mesiace roku 2019.

Kto odvody neplatí, nedostane ani vyššiu penziu

Od júla nemusia penzisti pracujúci na dohodu platiť odvody. Dôchodcovia, ktorí využijú odvodovú úľavu a nebudú vôbec platiť odvody na dôchodkové poistenie, sa musia zmieriť s tým, že nebudú mať nárok ani na zvýšenie svojho dôchodku. Sociálna poisťovňa totiž zvyšuje dôchodky len tým pracujúcim penzistom, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení.

Podobne na tom budú aj invalidní dôchodcovia. Tým sa síce invalidná penzia nezvyšuje na základe toho, že pracujú, ale zaplatené odvody sa im zohľadňujú pri výpočte starobného dôchodku. Len čo dovŕšia dôchodkový vek, môžu požiadať o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa im vypočíta jeho výšku a porovná ju s invalidným dôchodkom. Vyplácať im bude tú penziu, ktorá bude vyššia. V prípade, že dnes invalidný penzista pracuje na dohodu, tento príjem sa mu zaráta do starobného dôchodku. Po novom, ak nebude vôbec platiť odvody, sa mu už nezapočíta.

Od čoho závisí zvýšenie dôchodku

Od toho, či penzista poberá dôchodok alebo nie

Človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek, nemusí hneď požiadať o zvýšenie svojej penzie. V prípade, že pracuje a nepoberá penziu, bude suma zvýšenia dôchodku dvojnásobná v porovnaní s tým, keby dôchodok dostával. Navyše sa mu dôchodok zvýši aj o pol percenta za každých 30 dní, keď nedostával dôchodok, hoci mal na to nárok. Ak by niekto napríklad začal poberať penziu až rok po dosiahnutí dôchodkového veku, vypočítaná penzia by sa mu zvýšila o šesť percent.

Od mzdy

Zvýšenie dôchodku sa počíta z vymeriavacieho základu, z ktorého si daný človek platí odvody, čo je v prípade zamestnancov ich hrubá mzda. Čím niekto viac zarába, tým platí aj vyššie odvody, a preto aj jeho dôchodok vzrastie výraznejšie.

Od dĺžky zamestnania

Keďže pri výpočte nárastu penzie sa berie do úvahy celý príjem, ktorý mal človek po získaní nároku na dôchodok, je dôležité aj ako dlho pracoval. Čím niekto dlhšie pracoval, tým sa mu dôchodok zvýši viac. Napríklad ak niekto zarába 500 eur mesačne a bude pracovať 10 mesiacov, jeho dôchodok vzrastie o dvojnásobnú sumu, než akú dostane človek, ktorý by pracoval za rovnakú mzdu len 5 mesiacov.

Od všeobecného vymeriavacieho základu

Pri výpočte dôchodku sa celková hrubá mzda delí všeobecným vymeriavacím základom. Použije sa pritom všeobecný vymeriavací základ spred dvoch rokov. To znamená, že pri výpočte zvýšenia penzií za rok 2018 sa použije všeobecný vymeriavací základ za rok 2016 vo výške 10 944 eur.

Od aktuálnej dôchodkovej hodnoty

Penzistom, ktorí poberali dôchodok i mzdu, sa zvýšenie vyráta tak, že sa polovica osobného mzdového bodu vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotou. V tomto roku je na úrovni 11,9379 eura.

Ktoré dávky môžete dostať, ak popri dôchodku pracujete?

Nemocenská dávka

  • Poskytuje sa poistencovi v prípade, že bol pre chorobu alebo úraz uznaný dočasne práceneschopným na výkon zárobkovej činnosti alebo mu bolo nariadené karanténne opatrenie.
  • Od 1. do 3. dňa práceneschopnosti dostane penzista nemocenské vo výške 25 percent denného alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Od 4. dňa nemocenské dosahuje 55 percent z vymeriavacieho základu. Polovičné nemocenské patrí poistencovi, ktorý si práceneschopnosť privodil v dôsledku požitia alkoholu alebo iných návykových látok.
  • Nemocenské sa vypláca za kalendárne dni. Prvých 10 dní ho platí zamestnávateľ a od 11. dňa Sociálna poisťovňa. Nárok na nemocenskú dávku zanikne ukončením dočasnej pracovnej neschopnosti. Najdlhšie ju možno poberať 52 týždňov.
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
seniori, penzie, dôchodok, dôchodcovia Ilustračné foto.
  • Odvody na nemocenské poistenie platia starobní, predčasní aj invalidní dôchodcovia pracujúci na zmluvu a predčasní a invalidní penzisti zamestnaní na dohodu. Neplatia ich len starobní dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu. Tí preto ani nemôžu získať nemocenské dávky. Ak si dôchodca od 1. júla uplatní odvodovú úľavu pri jednej dohode, nebude z tejto dohody platiť odvody na nemocenské poistenie, preto nebude môcť získať ani nemocenskú dávku či ošetrovné.

Ošetrovné

  • Nárok na ošetrovné vzniká v prípade potreby osobného a celodenného ošetrovania chorého dieťaťa, chorého manžela, chorej manželky, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (manželky), ktorého zdravotný stav podľa potvrdenia lekára nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou osobou alebo osobnej a celodennej starostlivosti o zdravé dieťa do desiatich rokov veku, ak dieťaťu bolo nariadené karanténne opatrenie, alebo ak predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa poskytuje dieťaťu starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie alebo fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať.
  • Sociálna poisťovňa vypláca ošetrovné vo výške 55 percent z denného alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Dávka sa poskytuje za kalendárne dni. Nárok na ošetrovné zaniká dňom skončenia potreby osobného a celodenného ošetrovania alebo potreby osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa. Najviac ho možno poberať desať kalendárnych dní.

Dávka v nezamestnanosti

  • Poistenie v nezamestnanosti spomedzi penzistov platia len pracujúci invalidní dôchodcovia s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o maximálne 70 percent. Od 1. júla budú môcť aj oni v prípade práce na dohodu získať odvodovú úľavu. Invalidní penzisti s vyšším poklesom a takisto predčasní a starobní dôchodcovia odvody na poistenie v nezamestnanosti neplatia, preto nemôžu dostať ani dávku v nezamestnanosti.
  • Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ak bol poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený pre prípad nezamestnanosti aspoň dva roky, teda 730 dní.
  • Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje za kalendárne dni a jej výška dosahuje 50 percent denného vymeriavacieho základu. Nezamestnaný by tak mal dostať polovicu svojho doterajšieho hrubého príjmu. Maximálne sa dávka v nezamestnanosti vypočíta z dvojnásobku priemerného platu spred dvoch rokov.

Dávky z úrazového a garančného poistenia

  • Všetci zamestnávatelia sú povinne úrazovo a garančne poistení. Na toto poistenie platí odvody vždy len zamestnávateľ, nie zamestnanec. Na dávky z úrazového a garančného poistenia majú napriek tomu nárok zamestnanci.
  • Z úrazového poistenia vzniká zamestnancom, ktorí utrpeli pracovný úraz alebo im bola zistená choroba z povolania, nárok na úrazové dávky, o ktorých rozhoduje príslušná pobočka Sociálnej poisťovne (napr. úrazový príplatok, jednorazové vyrovnanie, náhrada za bolesť a náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia, náhrada nákladov spojených s liečením, v prípade úmrtia následkom pracovného úrazu vzniká nárok na náhradu nákladov spojených s pohrebom, nárok na jednorazové odškodnenie).
  • O úrazovej rente rozhoduje Sociálna poisťovňa, ústredie, na úrazovú rentu však nemá nárok pracujúci starobný dôchodca ani osoba s priznaným predčasným starobným dôchodkom. Pracujúci invalidný dôchodca, pokiaľ nedovŕšil dôchodkový vek, na úrazovú rentu nárok má.
  • Zamestnávateľ je tiež garančne poistený, takže ak sa stane platobne neschopným a nevyplatí svojim zamestnancom oprávnené nároky z pracovnoprávneho vzťahu, títo zamestnanci si ich môžu uplatňovať z garančného poistenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #zvýšenie dôchodku #práca popri dôchodku