Oplatí sa dôchodcovský účet?

Napriek tomu, že väčšina dôchodcov si už necháva posielať svoju penziu na bankový účet, stále je veľa ľudí, ktorí každý mesiac čakajú poštára, ktorý im dôchodok prinesie.

12.10.2018 06:00
dochodok, seniori Foto:
Kto chce dostávať dôchodok na účet, môže o to požiadať Sociálnu poisťovňu.
debata

Kto chce dostávať dôchodok na účet, môže o to požiadať Sociálnu poisťovňu. Výplatu prevodom na účet je Sociálna poisťovňa povinná zabezpečiť najneskôr od výplatného termínu dôchodku splatného v treťom kalendárnom mesiaci nasledujúcom po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť o zmenu spôsobu výplaty dôchodku doručená.

Dôchodok však nemožno poberať na akýkoľvek účet. Sociálna poisťovňa penziu zašle buď na vlastný účet dôchodcu, alebo na účet manžela či manželky. Na manželov či manželkin účet však dôchodok možno posielať len za predpokladu, že majiteľ účtu s tým súhlasí a zároveň má dôchodca dispozičné právo k tomuto účtu.

Tlačivo na zmenu zasielania dôchodku si možno vyzdvihnúť v pobočkách Sociálnej poisťovne, v bankách, s ktorými má Sociálna poisťovňa uzatvorenú príkaznú zmluvu, alebo si ho možno stiahnuť na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Dôchodok však nemožno poberať na akýkoľvek... Foto: SHUTTERSTOCK
účty, senior, dôchodok Dôchodok však nemožno poberať na akýkoľvek účet. Sociálna poisťovňa penziu zašle buď na vlastný účet dôchodcu, alebo na účet manžela či manželky.

Ak si penzista nechá zasielať dôchodok na svoj vlastný účet, musí predložiť hodnoverný doklad, že je majiteľom tohto účtu. Takýmto dokladom môže byť napríklad zmluva o zriadení bankového účtu alebo potvrdenie banky o tom, že dôchodca je majiteľom účtu.

Oplatí sa dôchodcovský účet?

Viaceré banky núkajú seniorom špeciálny účet, ktorý je v porovnaní s klasickým balíkom služieb lacnejší. Mnohí penzisti však môžu mať zadarmo aj obyčajný účet, keďže vďaka vernostným programom im viaceré banky po splnení podmienok môžu odpustiť poplatok za vedenie účtu.

Podľa porovnania portálu Finančný kompas ponúkajú špeciálne seniorské účty v súčasnosti štyri banky. Cena takéhoto účtu sa pohybuje od 95 centov mesačne do dvoch eur. Za vedenie štandardného balíka služieb si pritom banky väčšinou pýtajú viac ako päť eur mesačne. Seniorské účty bývajú síce lacnejšie, no ich obsah je v porovnaní s účtami pre ostatných klientov väčšinou chudobnejší.

Ak si dôchodca vyberá účet, mal by si preto pozorne preštudovať, čo je v mesačnom poplatku zahrnuté. Vo väčšine bánk si totiž musia priplácať takmer za všetky služby, ako je zadanie prevodného príkazu, výber z vlastného bankomatu či za trvalé príkazy a inkasá. Stačí, ak dôchodca zaplatí z tohto účtu pár šekov, urobí zopár výberov z bankomatu a banke zaplatí viac, ako by mal bežný balík služieb, ktorý má už v základnej cene zahrnuté výbery z bankomatov, prevodné príkazy či trvalé príkazy a inkasá.

Vo viacerých bánk je systém na získanie zľavy za balík služieb nastavený tak, že ho ľahko splnia aj penzisti. UniCredit Bank napríklad na priznanie bezplatného účtu požaduje len, aby klientovi každý mesiac prišlo na účet aspoň 400 eur. Slovenská sporiteľňa zase požaduje, aby klient mesačne uskutočnil platby kartou vo výške 200 eur, mal tri trvalé príkazy či inkasá a mal zriadené pravidelné sporenie.

Penzisti by tak pri hľadaní vhodného účtu mali zohľadniť nielen seniorské účty, ale aj bežné balíky služieb. Aj v prípade, že nebudú mať tento balík úplne zadarmo, môže ich vyjsť lacnejšie, ako by mali pri seniorskom účte doplácať za ďalšie služby.

Aké výhody má zasielanie dôchodku na bankový účet

  • dôchodok je na bankovom bežnom účte v bezpečí
  • dôchodca nemusí narábať osobne s hotovosťou
  • peniaze na účte sú chránené štátom
  • dôchodca nemusí čakať na poštového doručovateľa
  • peniaze prídu na účet aj počas nepredvídateľných okolností (pobyt mimo bydliska, nemocnica)
  • pri aktuálnom pokrytí siete bankomatov je hotovosť k dispozícii takmer okamžite
  • platba kartou v obchode je pohodlnejšia ako hotovosť
Zdroj: Finančná hitparáda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #bankový účet #dôchodcovský účet