Júlový rast životného minima znížil počet exekúcií dôchodkov

Dlhodobý, kontinuálny nárast počtu dôchodcov s exekučnými zrážkami sa minulý mesiac zastavil. V auguste 2018 dosahoval počet dôchodcov s takto kráteným dôchodkom 35 114, čo predstavuje úroveň z decembra 2016 (vtedy to bolo 34 015 dôchodcov).

25.09.2018 18:38
ujo, starý pán, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata
K zníženiu počtu dôchodcov s exekučnou zrážkou došlo v dôsledku zmeny životného minima k 1. júlu 2018 (z pôvodnej výšky 199,48 eura na sumu 205,07 eura). Pokles počtu exekvovaných dôchodcov – vo februári 2018 ich bolo 37 tisíc – vyplýva z toho, že podľa zákona im musí zostať viac peňazí na živobytie (výška zostatku dôchodku po exekučnej zrážke musí byť najmenej v sume životného minima).

Skutočnosť, že bola zastavená exekučná zrážka z dôchodku, však neznamená, že dlh dôchodcovi zanikol. Zrážky z dôchodku sa môžu znovu obnoviť, ak sa mu dôchodok zvýši, napr. pri každoročnej valorizácii alebo ak ide o pracujúceho dôchodcu.

Sociálna poisťovňa preto opakovane vyzýva dôchodcov, aby boli obozretní a nepožičiavali si peniaze, na splácanie ktorých nemajú dostatočné príjmy. Opatrní by mali byť najmä pri lákavých reklamách nebankových subjektov, ktoré sľubujú „lacné“ pôžičky za niekoľkoeurový mesačný poplatok.

Najčastejšie sa exekučné zrážky z dôchodkov vykonávajú v prospech nebankových subjektov, telekomunikačných operátorov či poskytovateľov dátových služieb a zdravotných poisťovní. Dôverčiví dôchodcovia sa tak často dostávajú do zložitých životných situácií, pričom Sociálna poisťovňa im nemôže zrážky z dôchodku bez nariadenia exekútora zastaviť a ani znížiť.

Sociálna poisťovňa upozorňuje dlžníkov – dôchodcov, že zo zákona je povinná exekútorom nariadené zrážky vykonať.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #životné minimum #penzie #exekúcie dôchodkov #zrážky z dôchodku #exekučné zrážky