Dovolenka pre seniorov? Lacnejšia o päťdesiat eur

Päťdesiatimi eurami prispieva štát na dovolenku nepracujúcim penzistom, ktorí majú trvalý pobyt na Slovensku. Pobyty organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov.

10.09.2018 06:00
kufre, batožina, cestovanie, dovolenka Foto:
Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú zdravotne ťažko postihnutí a sú odkázaní na cudziu pomoc.
debata

Zúčastniť sa na ňom môže poberateľ starobného, predčasného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nepracuje. Túto skutočnosť musia potvrdiť podpísaním Čestného vyhlásenia, ktoré dostanú pri nástupe na pobyt. Pobyt si môžu zakúpiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú zároveň ťažko zdravotne postihnutými osobami a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten, ak nespĺňa podmienky a nemá dotačný poukaz, si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie. Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom penzie. Dôchodcovia zamestnaní na dohodu nemajú na dotáciu nárok.

Ako získať dotovaný pobyt

  1. Dôchodcovia nemajú na rekreačné a rekondičné pobyty so štátnou 50-eurovou dotáciou právny nárok.
  2. Na týchto pobytoch sa môžu zúčastniť iba poberatelia starobného alebo predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorí nemajú príjem zo zamestnania či z podnikania alebo inej závislej činnosti.
  3. Podmienkou je aj slovenské občianstvo s trvalým pobytom na Slovensku.
  4. Nepracujúci senior sa na pobyte môže zúčastniť iba raz za kalendárny rok.
  5. Súčasťou dotačného poukazu je aj čestné vyhlásenie účastníkov, že spĺňajú už uvedené skutočnosti.
  6. V cene pobytov nie je započítaná daň z ubytovania, tá je rozdielna v jednotlivých lokalitách, odhadom to môže byť za sedemdňový pobyt približne do 12 eur. Ťažko zdravotne postihnuté osoby mávajú zľavy.
  7. Ak by sa dodatočne zistilo, že dôchodca nesplnil kritériá a napriek tomu čerpal štátnu dotáciu, bude musieť rozdiel doplatiť.
  8. Dôchodcovia zamestnaní na dohodu nemajú nárok na dotáciu.
  9. Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú zdravotne ťažko postihnutí a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške. Štátna dotácia sa na sprievodcu nevzťahuje.
  10. Ak sa chce na pobyte zúčastniť manželský pár, kde jeden ešte pracuje a nepoberá dôchodok, tento musí uhradiť plnú výšku pobytu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #seniori #zľavy pre dôchodcov #dotované dovolenky