O invalidný dôchodok žiada takmer toľko ľudí ako o starobný

V prvom polroku 2018 prijala Sociálna poisťovňa 46 669 žiadostí o niektorý z dôchodkov. V porovnaní s minulým rokom to predstavuje pokles o 9 623 žiadostí. Vyplýva to z údajov Sociálnej poisťovne.

25.07.2018 13:16
invalid, invalidný, postihnutý, vozík, vozíček,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Približne tretinu všetkých prijatých žiadostí tvorili tento polrok žiadosti o starobný dôchodok – bolo ich 14 801. Najviac ich pritom bolo prijatých v Bratislavskom kraji,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Podmienkou na priznanie starobného dôchodku je dosiahnutie dôchodkového veku, ktorý je v súčasnosti 62 rokov a 139 dní a odpracovanie minimálne 15 rokov. O predčasný starobný dôchodok pritom možno žiadať maximálne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku za predpokladu, že žiadateľ odpracoval aspoň 15 rokov a vypočítaná predčasná penzia dosahuje aspoň 1,2-násobok životného minima.

„Druhým najčastejšie žiadaným druhom dôchodku bol za prvých šesť mesiacov tohto roka invalidný dôchodok – Sociálna poisťovňa pri ňom zaznamenala 13 937 nových žiadostí. Tiež ide o medziročný pokles, keď v rovnakom období minulého roka podalo žiadosť o tento druh dôchodku 14 685 poistencov,“ tvrdí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Invalidný dôchodok môže získať človek, ktorý je invalidný, získal dostatočný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #invalidný dôchodok #seniori