Odvodová výnimka platí len v prípade práce na dohodu

Pracujúci penzisti si môžu od 1. júla uplatniť výnimku z platenia odvodov. Vzťahuje sa však výlučne len na dohody o vykonaní práce či o pracovnej činnosti.

16.07.2018 17:02
dôchodca, dôchodkyňa, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

„Ak sa dôchodca zamestná na základe pracovnej zmluvy, nie je možné uplatniť si úľavu vo výške 200 eur mesačne. Zamestnávateľ má povinnosť vykonávať zrážku zo mzdy z reálne dosiahnutého vymeriavacieho základu a odvádzať poistné,“ tvrdí Sociálna poisťovňa.

Penzisti, ktorí pracujú na dohodu a uplatnia si odvodovú výnimku, môžu mesačne zarobiť maximálne 200 eur a nezaplatia žiadne odvody. Ak niekto zarobí viac, zaplatí odvody len zo sumy, ktorá túto hranicu presahuje. Odvodovú výnimku si pritom možno uplatniť len na jednu dohodu. Zo všetkých ostatných musí dôchodca platiť odvody v rovnakej výške ako doteraz.

Výnimka z platenia poistného sa nevzťahuje ani na živnostníkov. „Tu platí len, že ak je samostatne zárobkovo činná osoba povinne poistená po priznaní starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku, neplatí odo dňa jeho priznania poistné na invalidné poistenie,“ uvádza Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Dôchodca – živnostník, ktorému vznikne povinné sociálne poistenie, platí v prípade minimálneho vymeriavacieho základu mesačné odvody vo výške 123,80 eura. Ostatní živnostníci musia mesačne v tomto roku platiť 151,16 eura. Invalidní dôchodcovia, ktorí podnikajú ako živnostníci, platia odvody v plnej výške.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #pracujúci dôchodcovia #seniori