Vianočný príspevok? Penzisti by ho mali dostať v decembri

Aj tento rok by viac ako 1,2 milióna slovenských penzistov malo dostať k Vianociam prilepšenie. Zrejme to bude opäť vo forme vianočného príspevku a jeho jednorazového zvýšenia.

09.07.2018 10:09
senior, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takzvaný trinásty dôchodok, o ktorom sa už niekoľko rokov hovorí ako o alternatíve vianočného príspevku, by sa mohol vyplácať na budúci rok. „Minister práce Ján Richter sa už v minulosti opakovane vyjadril, že by transformácia vianočného príspevku na 13. dôchodok mohla byť realizovaná postupne, čo napĺňa aj nedávny prísľub vedenia strany Smer obsahu pripravovaných opatrení na zlepšenie sociálnej situácie ľudí na Slovensku v roku 2019. V súčasnosti by bolo predčasné konkretizovať podrobnosti o tom, v akej podobe sa bude vyplácať. Aktuálne na základe odborných podkladov prebiehajú koaličné diskusie o tom, ako transformovať vianočný príspevok na trinásty dôchodok," vraví hovorca rezortu práce Michal Stuška.

„Realizácia avizovaného zvýšenia až na dvojnásobnú výšku by mala byť podľa našich informácií aktuálna na budúci rok. Pre rok 2018 je aktuálny vianočný príspevok v pôvodných parametroch, ktoré rezort nastavil a postupne zvyšoval v ostatných rokoch," konštatoval Stuška. Ako dodal, zvyšovanie kvality života staršej generácie je naďalej pre ministerstvo jednou z významných sociálnych výziev. „Preto ostáva snahou ministerstva práce naďalej zlepšovať finančnú situáciu dôchodcov aj počas vianočných sviatkov, aj keď si to, prirodzene, vždy vyžaduje aj nemalé prostriedky z verejných zdrojov. Sme si vedomí toho, že obdobie vianočných sviatkov je spojené s vyššími finančnými výdavkami, čo má osobitný dopad na nízkopríjmových poberateľov dôchodku. Sme presvedčení o tom, že dôchodcovia s najnižšími dôchodkami si naďalej zaslúžia pozornosť a zvýšenie ich reálnych príjmov aj vďaka vianočnému príspevku. Mnohí z nich si už napríklad nemôžu zlepšovať príjem zamestnaním," dodáva Michal Stuška.

Suma vianočného príspevku sa určuje podľa vzorca, ale odvíja sa aj od priemernej mzdy v hospodárstve. Ak sa bude v decembri vyplácať podľa súčasne platných pravidiel, na jeho výplatu bude mať nárok každý penzista, ktorého dôchodok alebo úhrn dôchodkov nepresiahne sumu 572,40 eura, čo predstavuje 60 % priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. Priemerná mzda za rok 2017 bola 954 eur. Štát dôchodcom s najnižšími príjmami teda pridá viac, naopak, tí s vyššími penziami dostanú nižší príspevok. O jeho výplatu nebude potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí automaticky.

Nárok naň by aj tento raz mali mať tí poberatelia starobného, predčasného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského a sociálneho dôchodku, ktorí spĺňajú tri podmienky: majú nárok na výplatu niektorého z uvedených dôchodkov za mesiac december 2018, majú bydlisko na území Slovenska a suma dôchodku, prípadne úhrnná suma vyplácaných dôchodkov, nepresiahne 572,40 eura. Zvýšenie hranice z 547,20 z roku 2017 na 572,40 eura v tomto roku bude znamenať medziročné zvýšenie počtu penzistov, ktorým vznikne na príspevok nárok.

Penzisti by mali aj tento rok dostať tzv. jednorazový príplatok v sume 12,74 eura. Nárok naň by mali, rovnako ako vlani, získať dôchodcovia, ktorých penzia je do dvojnásobku sumy životného minima. Keďže životné minimum vzrástlo zo sumy 199,48 eura na súčasných 205,07 eura, jednorazový príplatok by mali dostať všetci, ktorí majú penziu do sumy 410,14 eura.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom by tak opäť mala dosiahnuť 100 eur a majú mať na ňu nárok dôchodcovia, ktorých dôchodok by sa vyplácal do sumy 205,07 eura. Poberateľom dôchodkov od 205,06 do 572,40 eura mesačne bude patriť vianočný príspevok podľa vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 do 21,15 eura.

Pri jeho vyplácaní sa však bude prihliadať aj na dôchodky vyplácané z výsluhového zabezpečenia Slovenskej republiky (výsluhový dôchodok, invalidný výsluhový dôchodok, vdovský/vdovecký výsluhový dôchodok a sirotský výsluhový dôchodok, ale aj penzie z druhého piliera) a na dôchodky vyplácané z iných štátov, ak sú obdobné dôchodkom, ku ktorým vianočný príspevok patrí alebo obdobné dôchodkom vyplácaným z výsluhového zabezpečenia. Dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok z cudziny, by mali do 30. septembra preukázať Sociálnej poisťovni mesačnú sumu dôchodku vyplateného z cudziny.

Tým, ktorí dostávajú viac dôchodkov, sa ich sumy sčítajú. Ak je suma dôchodku, respektíve úhrn súm viacerých dôchodkov najviac v sume 572,40 eura, príspevok dostane. Ak suma bude vyššia, vianočný príspevok penzistovi nepatrí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #vianočný príspevok