Exekúcia dôchodku? Po novom vám zostane viac peňazí

Vďaka nárastu životného minima dostanú penzisti, ktorým časť dôchodku putuje na exekúciu, viac peňazí.

04.07.2018 10:49
úver, šmejdi, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každému dôchodcovi musí po exekučných zrážkach zostať 100 percent sumy životného minima, čo je od 1. júla 205,07 eura mesačne. Do konca júna bolo životné minimum na úrovni 199,48 eura. „Základná suma pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 % sumy životného minima, teda od júla je to 102,53 eur mesačne. Osobitne je stanovená základná suma vtedy, ak je pohľadávkou, v prospech ktorej sa zrážky vykonávajú, výživné na maloleté dieťa,“ tvrdí Sociálna poisťovňa vo svoje správe.

„O tejto zmene dostane každý dôchodca, ktorého dôchodok podlieha exekúcii, písomnú informáciu. Písomné oznámenie, ktoré dostane od Sociálnej poisťovne v priebehu augusta, okrem iného obsahuje dátum, od ktorého povinný prvýkrát dostane dôchodok vyplatený vo vyššej sume, a tiež predpokladaný dátum ukončenia zrážok z dôchodku,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Napriek tomu, že sa životné minimum menilo od 1. júla, penzisti, ktorí majú exekvovaný dôchodok, to pocítia až v augustovom výplatnom termíne. Nemusia sa však báť, že by prišli o nejaké peniaze. Sociálna poisťovňa im totiž v auguste vyplatí aj tie peniaze, ktoré im boli v júli zrazené navyše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #životné minimum #seniori #exekúcie