Môžem získať odvodovú úľavu hneď, ako požiadam o predčasný dôchodok?

Zákon umožňuje získať odvodovú úľavu od 1. júla len tým ľuďom, ktorí majú dôchodok už priznaný.

27.06.2018 10:30
dôchodca, dôchodkyňa, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Predčasní dôchodcovia môžu poberať svoj dôchodok a súčasne pracovať len vtedy, ak už majú dôchodok priznaný a zároveň môžu mať uzavretú len jednu dohodu s odvodovou výnimkou, pričom príjem z nej za kalendárny rok nesmie presiahnuť 2 400 eur,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Podľa zákona môže byť predčasný dôchodok priznaný a vyplácaný len tomu, kto nie je dôchodkovo poistený. To znamená, že ak chce niekto požiadať o predčasný dôchodok, musí najprv prestať pracovať. A až potom, ako mu bude dôchodok priznaný, bude môcť od júla tohto roku uzatvoriť dohodu a v prípade, že si z nej uplatní odvodovú úľavu, bude môcť poberať predčasný dôchodok a plat. Zarobiť takto bude môcť maximálne 2 400 eur za rok.

„Ak poistenec pracuje na dohodu, je z nej dôchodkovo poistený, predčasný starobný dôchodok mu nemôže byť priznaný a vyplácaný, a to bez ohľadu na to, aký dosahuje príjem z tejto dohody,“ tvrdí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Predčasní dôchodcovia pritom môžu maž uzatvorenú len jednu dohodu, z ktorej si uplatnia výnimku z platenia poistného. „Ak bol poistencovi priznaný predčasný starobný dôchodok, bude pracovať napríklad na dve dohody, nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku mu zanikne a výplata dôchodku mu bude zastavená, a to aj vtedy, ak si z jednej dohody uplatní výnimku z platenia poistného. Z druhej dohody je totiž dôchodkovo poistený, preto zákon nedovoľuje, aby sa mu dôchodok ďalej vyplácal,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #seniori #odvodová úľava