Kto nechce platiť odvody, musí požiadať o výnimku do konca júna

Od 1. júla získajú pracujúci penzisti možnosť ušetriť na odvodoch. V prípade práce na dohodu nebudú musieť platiť odvody, ak ich príjem neprekročí 200 eur mesačne.

22.06.2018 09:54
Sociálna poisťovňa, Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Táto úľava však nie je automatická, ale dôchodca, ktorý ju chce využiť, musí o tom písomne informovať svojho zamestnávateľa. Použiť môže to tlačivo, ktoré si možno stiahnuť tu. K dispozícii je aj na všetkých pobočkách Sociálnej poisťovne.

Penzisti, ktorí v súčasnosti pracujú na dohodu a chcú hneď od 1. júla využiť toto oslobodenie od platenia odvodov, by sa mali s oznámením poponáhľať. „Ak ide o dohodu, ktorá trvá v súčasnosti a bude pokračovať aj po 30. júni 2018 a dôchodca má záujem, aby na ňu platila odvodová úľava hneď od začiatku, je potrebné, aby si ju u zamestnávateľa uplatnil najneskôr do 30. júna 2018,“ vraví riaditeľka odboru poistného Sociálnej poisťovne Andrea Zahoranová.

Pri nových dohodách, ktoré vzniknú od 1. júla 2018, je potrebné, aby si dôchodca, ktorý chce úľavu využívať hneď od začiatku, uplatnil nárok na ňu najneskôr v prvý deň vzniku tejto dohody. „Pri dohodách, ktoré vznikajú od 1. júla 2018, ak od jej začiatku má platiť odvodová úľava, je potrebné aby si ju dôchodca uplatnil u zamestnávateľa najneskôr 1. júla 2018,“ tvrdí Zahoranová.

Ak by si dôchodca uplatnil nárok na odvodovú úľavu čo i len o jeden deň neskôr, bude ju môcť využiť až v nasledujúcom mesiaci. „V prípade, ak si uplatní odvodovú úľavu neskôr, odvodová úľava začne platiť od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po tom mesiaci, v ktorom si odvodovú úľavu uplatnil,“ povedala Zahoranová. Ak by napríklad niekto začal pracovať na dohodu 1. júla 2018 a nárok na oslobodenie od odvodov by si uplatnil až v polovicu júla, musel by za júl zaplatiť ešte odvody v plnej výške. Až z augustovej výplaty by nemusel platiť odvody.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #pracujúci dôchodcovia #seniori