Predčasní penzisti dostanú možnosť pracovať na dohodu

Ľudia, ktorí poberajú predčasný dôchodok, dostanú znovu možnosť privyrobiť si. Ak sa v súčasnosti zamestnajú a vznikne im dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im automaticky zastaví výplatu dôchodku.

20.06.2018 12:20
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Od 1. júla však penzisti dostanú rovnakú odvodovú úľavu, akú v súčasnosti majú študenti. To znamená, že budú môcť z práce na dohodu zarobiť mesačne najviac 200 eur bez toho, aby z tohto príjmu museli platiť odvody. Pre predčasných dôchodcov to znamená, že budú môcť popri dôchodku mať aj príjem z dohody.

„Poberateľ predčasného starobného dôchodku bude môcť súčasne poberať predčasný starobný dôchodok a pracovať na dohodu, ak si z tejto dohody uplatní výnimku z platenia odvodov a súčasne úhrn jeho príjmov v kalendárnom roku z tejto dohody nepresiahne sumu 2 400 eur,“ vraví riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Michaela Putecová. Pri predčasných dôchodcoch sa tak okrem mesačného príjmu bude sledovať aj ročný zárobok.

Ak by napríklad začal predčasný dôchodca od 1. júla pracovať na dohodu, z ktorej si uplatní výnimku z platenia odvodov a v júli by zarobil 300 eur, vznikne mu síce dôchodkové poistenie, keďže zarobil viac ako 200 eur, ale o dôchodok nepríde. Jeho výplatu by mu Sociálna poisťovňa zastavila až v prípade, že by jeho celkový ročný príjem z dohody prekročil 2 400 eur.

Napríklad, aby by príjem penzistu z tejto dohody prekročil 2 400 eur v septembri, od októbra prestane dostávať dôchodok. Sociálna poisťovňa mu jeho výplatu obnoví až v januári. V prípade, že by ešte počas tohto roku prestal pracovať, môže ihneď požiadať o uvoľnenie výplaty dôchodku.

Predčasní penzisti, ktorí sa zamestnajú na dohodu, ale neuplatnia si výnimku z platenia odvodov, nebudú môcť ani po 1. júli dostávať predčasný dôchodok. Rovnako tomu bude v prípade, ak by predčasný dôchodca mal uzatvorených viac dohôd. Keďže výnimku si môže uplatniť len na jednu dohodu, z ostatných bude dôchodkovo poistený a preto nebude môcť dostávať predčasný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia #dohoda #seniori