Čo môžete dostať za prácu popri dôchodku

Pracujúcim penzistom musí zamestnávateľ zo mzdy strhávať okrem daní aj odvody. Vďaka tomu môžu získať viaceré dávky a zároveň majú nárok na vyšší dôchodok.

18.06.2018 10:30
pracujúci, dôchodca, krajčírka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Požiadať o zvýšenie dôchodku môže pracujúci penzista až vtedy, keď mu zanikne dôchodkové poistenie, to znamená, že musí prestať pracovať. O koľko sa mu penzia zvýši, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracoval a aký bol jeho plat. Platí, že ak niekto viac zarába, dôchodok mu vzrastie výraznejšie ako tomu, kto zarába málo. Nárok na zvýšenie dôchodku však majú všetci penzisti, ktorí boli aspoň jeden deň dôchodkovo poistení.

„O zvýšenie dôchodku je možné žiadať listom najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení dôchodkového poistenia,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Stačí, ak občan napíše list, nemusí použiť formulár. Takáto neformálna žiadosť však musí obsahovať identifikačné údaje, ako je meno, priezvisko, rodné číslo a adresa žiadateľa, ďalej uvedie, o čo žiada a odkedy,“ dodal Višváder.

Penzistom, ktorí o zvýšenie dôchodku nepožiadajú, ho Sociálna poisťovňa zvýši automaticky od 1. januára nasledujúceho roku. Nárok na automatické zvýšenie majú aj tí penzisti, ktorí počas tohto roku neprestanú pracovať, a preto o zvýšenie nemôžu požiadať.

Nárok na prepočítanie dôchodku majú v súčasnosti penzisti pracujúci na zmluvu i na dohodu, pretože v oboch prípadoch im musí zamestnávateľ strhávať z príjmu odvody na dôchodkové poistenie. Už od 1. júla dostanú penzisti pracujúci na dohodu možnosť uplatniť si odvodovú úľavu u jedného zamestnávateľa a v takom prípade nebudú musieť platiť odvody z príjmu, ktorý nepresiahne 200 eur.

Každý dôchodca dohodár si bude môcť vybrať len jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody. Zo všetkých ostatných bude platiť poistné rovnako ako v súčasnosti. Penzistom sa tak oplatí zvoliť si na neplatenie odvodov tú dohodu, z ktorej majú najväčší príjem. V prípade, že penzista zarobí menej ako 200 eur, nebude vôbec platiť odvody na dôchodkové poistenie, a preto nebude môcť získať ani vyšší dôchodok.

Dôchodcovia pracujúci na zmluvu platia okrem dôchodkového poistenia aj odvody na nemocenské poistenie. Z neho môžu potom získať predovšetkým dávku v nezamestnanosti a ošetrovné. Penzisti môžu získať tieto dávky aj napriek tomu, že poberajú dôchodok. „Keďže podmienkou nároku na nemocenskú dávku v čase uznanej práceneschopnosti je trvanie nemocenského poistenia, prípadne trvanie ochrannej lehoty, poberateľ starobného dôchodku, ktorý je zamestnaný na trvalý pracovný pomer, môže poberať nemocenskú dávku aj dôchodok súčasne,“ vraví Višváder.

Získať nemocenskú dávku však môžu len penzisti pracujúci na zmluvu. "Ak je dôchodca zamestnaný na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti, neplatí poistné na nemocenské poistenie, preto nárok na nemocenskú dávku nemá,“ povedal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia