Čo musíte splniť, aby ste neplatili odvody

Od 1. júla získajú pracujúci dôchodcovia rovnakú výhodu, akú dnes majú študenti. V prípade, že nezarobia mesačne na dohodu viac ako 200 eur, nebudú musieť vôbec platiť odvody.

13.06.2018 12:40
banka, účet, poisťovňa, klient Foto:
Ilustračné foto.
debata

Oslobodenie od odvodov však nebude automatické. Dôchodca musí o uplatnení tejto výnimky písomne informovať svojho zamestnávateľa. Robí sa tak prostredníctvom tlačiva, ktoré je zverejnené na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Každý dôchodca – dohodár si môže vybrať len jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody. Zo všetkých ostatných bude musieť platiť poistné rovnako ako v súčasnosti. Penzistom sa tak oplatí zvoliť si na neplatenie odvodov tú dohodu, z ktorej majú najväčší príjem.

V prípade, že dôchodca za mesiac zarobí viac ako 200 eur, od odvodov bude oslobodených len 200 eur a zo zvyšnej sumy zaplatí odvody.

Okrem starobných dôchodcov môžu oslobodenie od platenia odvodov využiť aj predčasní dôchodcovia, invalidní dôchodcovia, poberatelia výsluhových dôchodkov po dovŕšení dôchodkového veku a poberatelia invalidných výsluhových dôchodkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #pracujúci dôchodcovia