Mám požiadať o predčasný dôchodok alebo podporu?

V práci som dostala výpoveď k 31. máju. Do dôchodku mi chýba jeden rok, takže môžem požiadať už u o predčasný dôchodok. Je pre mňa lepšie požiadať o predčasnú penziu alebo má radšej požiadať o podporu v nezamestnanosti? Viera, Trenčín

30.05.2018 10:54
seniorka Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Či je pre vás výhodnejšia dávka v nezamestnanosti alebo predčasný dôchodok, závisí od vašej konkrétnej situácie. V prípade, že požiadate o predčasný dôchodok, musíte počítať s tým, že sa síce jeho suma vyráta rovnako ako pri starobnom dôchodku, výsledná suma sa však skráti o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré vám chýbajú do dosiahnutia dôchodkového veku. Ak vám chýba presne jeden rok, predčasný dôchodok sa vám zníži o 6,5 percenta.

Toto zníženie dôchodku je pritom trvalé. To znamená, že ani po dosiahnutí dôchodkového veku sa vám penzia nezvýši. Rásť bude len o pravidelnú valorizáciu.

Ak požiadate o dávku v nezamestnanosti, jej výška sa väčšinou určí z vášho zárobku v posledných dvoch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Suma nezamestnaneckej dávky dosahuje 50 percent vymeriavacieho základu, čo znamená, že by ste mali dostávať približne polovicu vašej doterajšej hrubej mzdy.

Dávku v nezamestnanosti môžete poberať najviac šesť mesiacov. Ak si počas tohto obdobia nenájdete inú prácu, môžete následne požiadať o predčasný dôchodok. V takom prípade však jeho suma bude vyššia, ako keby ste oň žiadali už dnes. Keďže budete žiadať o pol roka neskôr, vypočítaná suma sa vám zníži namiesto 6,5 percenta len o 3,5 percenta.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti