Ste za dverami svojho bytu v bezpečí?

Mnohí ľudia majú pocit, že vo svojom dome či byte sa im nemôže nič stať. O tom, ako sme chránení pred neželanými návštevníkmi, však rozhodujú predovšetkým dvere, ktoré nás delia od okolitého sveta.

28.05.2018 09:52
Zlodej, dom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý, kto si kupuje nové dvere, vie, že by mali byť bezpečnostné. Aj keď sú niektoré dvere takto označené, neznamená to, že sa nedajú prekonať. Každé dvere sa totiž dajú pri dostatočnom čase a vybavení násilne otvoriť. Platí pritom, že čím je prekonanie takýchto dverí zložitejšie, tým sú lepšie.

Odolnosť dverí sa testuje v certifikovaných skúšobniach. Tie potom jednotlivým dverám priznajú stupeň certifikátu bezpečnosti. „Bezpečnostné dvere, ktoré prešli skúšobňou, majú certifikát potvrdzujúci ich zaradenie do bezpečnostnej triedy, pričom jednotka je najnižšia, teda najmenej bezpečná. Bezpečnostné dvere sa však neskúšajú len na pasívnu bezpečnosť, ale aj na protipožiarnu. Keď sú dvere certifikované ako protipožiarne, ale nie bezpečnostné, boli testované len na protipožiarnu odolnosť,“ vraví Rastislav Lajčák, produktový špecialista značky Defendoor.

Medzi dôležitý ukazovateľ pri výbere dverí patrí pre mnohých ľudí počet istiacich bodov. Čím ich je viac, tým majú pocit, že sú lepšie chránení. Platí však, že ani pri vysokom počte istiacich bodov nemusíme byť úplne v bezpečí, pretože nemusí vydržať rám. „Mať dostatočný počet istiacich bodov je dôležité, ale zároveň treba, aby dvere mali aj dostatočne odolnú konštrukciu. Tá je prvoradá pri certifikovaní ich bezpečnosti a stanovení bezpečnostnej triedy,“ tvrdí Lajčák.

Lajčák pri výbere dverí odporúča zvoliť si také, ktoré patria aspoň do tretej bezpečnostnej triedy. „Dvere v tejto bezpečnostnej kategórii v spevnených bodoch odolajú tlaku, odolajú nárazu telesom aj ručnému pokusu o vlámanie s použitím náradia ako skrutkovače, drevené a plastové kliny, kliešte, hasák či sochor,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #dvere