Kedy si môže dôchodca uplatniť nezdaniteľné minimum

Starobní penzisti vo všeobecnosti nemajú nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Ich nezdaniteľná suma sa totiž znižuje o vyplatený dôchodok a tak väčšine penzistov vyjde nulová nezdaniteľná časť.

26.05.2018 10:12
pracujúci, dôchodca, zamestnanec, predavač,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keďže v tomto roku je nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka vo výške 3 830,02 eura, penzisti, ktorých celoročný dôchodok je vyšší ako táto suma, nemajú nárok na žiadne nezdaniteľné minimum. Počíta sa pritom len riadny dôchodok, na vianočný príspevok sa v tomto prípade neprihliada. To znamená, že aspoň časť nezdaniteľného minima môžu využiť tí dôchodcovia, ktorých tohtoročná mesačná penzia neprekračuje 319,10 eura.

V prípade, že by niekto poberal dôchodok vo výške 250 eur, jeho celoročná penzia by dosiahla 3 000 eur. Mal by tak nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške 830,02 eura.

Nezdaniteľná časť základu dane sa znižujem len tým ľuďom, ktorí poberali dôchodok počas celého roka, alebo im bol spätne priznaný k 1. januáru. Ak niekto začne poberať starobný dôchodok až počas roku, má za tento rok nárok na celú sumu nezdaniteľného minima. Napríklad, ak by niekto odišiel do starobného dôchodku v máji, môže ešte za rok 2018 využiť plnú sumu nezdaniteľného minima vo výške 3 830,02 eura. Vďaka tomu mu môže vzniknúť preplatok na dani, keďže zamestnávateľ mu môže každý mesiac uplatňovať len jednu dvanástinu z celoročnej nezdaniteľnej časti, ale v ročnom zúčtovaní či v daňovom priznaní si odráta celú nezdaniteľnú sumu.

Nezdaniteľná suma sa znižuje len starobným a predčasným dôchodcom. Invalidní dôchodcovia majú nárok na celú nezdaniteľnú časť základu dane bez ohľadu na výšku svojho dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #seniori #dane dôchodcov