Pracujúci penzisti už dostali vyššie dôchodky

V apríli dostalo približne 174-tisíc starobných dôchodcov vyššiu penziu. Ide o ľudí, ktorí vlani pracovali a platili odvody a preto im Sociálna poisťovňa zvýšila dôchodok.

02.05.2018 09:32
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým v minulosti bolo potrebné o zvýšenie dôchodku požiadať, dnes ľuďom, ktorí o zvýšenie nepožiadajú, prepočíta Sociálna poisťovňa dôchodok automaticky vždy k 1. januáru. O zvýšení musí rozhodnúť do konca marca, pričom penzistom prvýkrát vyplatí vyšší dôchodok v aprílovom výplatnom termíne spolu s doplatkom patriacim od 1. januára.

O koľko sa pracujúcim penzistom zvýši dôchodok, závisí predovšetkým od toho, koľko v predchádzajúcom roku celkovo zarobili. Od výšky príjmu sa totiž odvíja vymeriavací základ pre platenie odvodov a z neho sa následne vypočíta zvýšenie penzie. To znamená, že čím viac niekto vlani zarobil, tým mu dôchodok vzrastie výraznejšie.

Na zvýšenie dôchodku majú nárok pracujúci bez ohľadu na to, či sú zamestnaní na zmluvu alebo na dohodu. V oboch prípadoch im totiž zamestnávateľ musí strhávať zo mzdy odvody na dôchodkové poistenie. V prípade, že by mal dohodár a zamestnanec na zmluvu rovnaký príjem, bude aj suma zvýšenia rovnaká.

Od júla tohto roku nebudú penzisti pracujúci na dohodu musieť platiť odvody, ak ich mesačný zárobok neprekročí 200 eur. Vybrať si budú môcť len jednu dohodu, ktorá bude od odvodov oslobodená. V prípade, že ich zárobok prekročí 200 eur, budú musieť zo zvyšnej sumy zaplatiť odvody. Ak penzista využije toto oslobodenie od odvodov a jeho príjem neprekročí 200 eur, nebude sa na tento príjem vôbec prihliadať pri zvyšovaní dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #pracujúci