Pracujúci penzisti nebudú musieť platiť odvody

Od júla získajú pracujúci penzisti možnosť pracovať na dohodu bez toho, aby z tohto príjmu platili odvody. Mesačne budú môcť zarobiť bez odvodov maximálne 200 eur.

27.04.2018 10:26
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Od 1. júla 2018 dohodár, ktorý je poberateľom starobného, invalidného, predčasného starobného dôchodku, invalidného výsluhového dôchodku, výsluhového dôchodku, po dovŕšení dôchodkového veku bude mať možnosť určenia jednej dohody na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie. Bude sa považovať za zamestnanca len na účely úrazového a garančného poistenia – zamestnávateľ z jeho odmeny platí poistné na úrazové a garančné poistenie za predpokladu, že výška mesačného príjmu nepresiahne 200 eur,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

V prípade, že niekto má uzatvorených viacero dohôd, môže si určiť len jednu z nich, z ktorej nebude platiť odvody. „Z určenej dohody v prípade nepresiahnutia príjmu nad 200 eur nebude dôchodkovo poistený a nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie. To znamená, že zo všetkých ostatných dohôd je tento dohodár dôchodca povinne dôchodkovo poistený a platí poistné na dôchodkové poistenie vo výške 4 percent z reálne dosiahnutého vymeriavacieho základu,“ hovorí Višváder.

Pracujúci penzisti, ktorí využijú túto možnosť na zvýšenie svojho príjmu, nebudú mať nárok ani na výhody, ktoré im platenie odvodov prináša. Nebudú môcť teda ani získať vyšší dôchodok. „Ak mesačný alebo priemerný mesačný príjem z dohody nepresiahne sumu 200 eur, zamestnávateľ nebude odvádzať poistné na dôchodkové poistenie. Keďže teda pracujúci dôchodca nebude povinne dôchodkovo poistený, starobný dôchodok nebude možné zvýšiť za toto obdobie získané počas poberania starobného dôchodku,“ tvrdí Višváder.

Vďaka tomu, že odvody z práce na dohodu nebudú musieť platiť ani predčasní penzisti, získajú po rokoch možnosť privyrobiť si. Podľa zákona totiž nemôže predčasný dôchodca dostávať predčasný dôchodok a zároveň byť dôchodkovo poistený. To znamená, že ak sa dnes niekto zamestná na dohodu, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu predčasného dôchodku. „Od 1. júla 2018 bude môcť pracovať na dohodu s odvodovou úľavou aj poberateľ predčasného starobného dôchodku bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa zastavila výplatu predčasného starobného dôchodku, ak príjem z tejto dohody nepresiahne za kalendárny rok 2 400 eur,“ povedal Višváder.

V prípade, že príjem predčasného dôchodcu z dohody za rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa zastaví výplatu jeho predčasného dôchodku a v ďalšom kalendárnom roku mu výplatu obnoví a zúčtuje. „Ak by však poberateľ predčasného starobného dôchodku vykonával činnosť na základe dvoch alebo viacerých dohôd, a len jedna z nich je dohoda s odvodovou úľavou, nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku zanikne,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #seniori