Ako často musím ísť na lekársku prehliadku, aby som mohol šoférovať?

Chcel by som sa opýtať, ako často treba chodiť na prehliadku k lekárovi, ktorý zistí, či som zdravotne spôsobilý šoférovať osobné auto? Čitateľ z Martina

18.04.2018 12:26
dôchodca, šofér, vodič, senior, auto, pzp Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zdravotnou spôsobilosťou sa rozumie telesná schopnosť a duševná schopnosť viesť motorové vozidlo. Zdravotná spôsobilosť môže byť na základe zdravotného stavu osoby podmienená a) použitím zdravotníckej pomôcky pri vedení motorového vozidla, b) možnosťou viesť len technicky upravené vozidlo, c) pravidelným podrobovaním sa lekárskej prehliadke, d) inými obmedzeniami podľa záverov lekárskej prehliadky. Zdravotne spôsobilý je ten, kto spĺňa minimálne požiadavky na zdravotnú spôsobilosť. Zdravotná spôsobilosť sa posudzuje lekárskou prehliadkou.

Lekársku prehliadku vykonáva lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo, ktorý poskytuje všeobecnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre dospelých, alebo lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria, ktorý poskytuje všeobecnú ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre deti a dorast. Lekárskej prehliadke je povinný podrobiť sa a) žiadateľ a b) iná osoba, ktorej taká povinnosť vyplýva podľa tohto zákona.

Pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov a po dosiahnutí veku 65 rokov každé dva roky sú povinní podrobiť sa

  1. vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí vedú motorové vozidlo skupiny C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D a DE,
  2. vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu a ktorí vedú vozidlo s právom prednostnej jazdy, motorové vozidlo využívané na zasielateľstvo a taxislužbu a na poskytovanie poštových služieb.

Ostatní vodiči, ktorí sú držiteľmi vodičského preukazu Slovenskej republiky a ktorí dovŕšili vek 65 rokov, sú povinní podrobiť sa pravidelným lekárskym prehliadkam každých päť rokov.

Osoba, ktorá je povinná podrobiť sa lekárskej prehliadke, je povinná posudzujúcemu lekárovi pred vykonaním lekárskej prehliadky predložiť čestné vyhlásenie k jej zdravotnému stavu a preukázať svoju totožnosť. Čestné vyhlásenie obsahuje: meno a priezvisko, dátum narodenia, adresu pobytu, skupiny vodičských oprávnení, o ktorých udelenie osoba žiada, skupiny vodičských oprávnení, ktorých je osoba držiteľom, skupinu, do ktorej posudzovaná osoba patrí, vyhlásenie osoby k jej zdravotnému stavu vo vzťahu k zdravotnej spôsobilosti, k pravidelnému užívaniu liekov, k užívaniu alkoholu alebo iných návykových látok, dátum a miesto spísania čestného vyhlásenia a podpis osoby.

Zdroj: Zákon 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #vodičský preukaz #lekárska prehliadka