Ako môžete dostávať dôchodok

Kto dostáva dôchodok v hotovosti, môže požiadať o jeho výplatu na účet.

29.03.2018 14:18
peniaze, dôchodok, peňaženka, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

Starobný dôchodok sa vypláca vždy vopred v pravidelných termínoch. Výplatný termín pritom určí každému penzistovi Sociálna poisťovňa.

Starobný dôchodok sa môže poukazovať:

  • na účet príjemcu dôchodku (pozri príjemca dôchodkovej dávky) v banke alebo v pobočke zahraničnej banky,
  • v hotovosti, ak si takýto spôsob poukazovania dôchodku príjemca dôchodku zvolí,
  • na účet manžela (manželky) poberateľa dôchodku v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, ale len za predpokladu, že o to poberateľ dôchodku písomne požiada, manžel (manželka) ako majiteľ účtu s tým súhlasí a poberateľ dôchodku má v čase poberania dôchodku dispozičné právo k uvedenému účtu,
  • prostredníctvom hromadného poukazu do zariadenia sociálnych služieb, ak je poberateľ dôchodku umiestnený v tomto zariadení a nepožiada o iný spôsob poukazovania dôchodku,
  • prostredníctvom ústavu na výkon väzby alebo ústavu na výkon trestu odňatia slobody, ak je osoba umiestnená v tomto zariadení.

Ak niekto chce zmeniť spôsob výplaty dôchodku, môže o to Sociálnu poisťovňu požiadať. Sociálna poisťovňa je povinná zabezpečiť výplatu penzie najneskôr od výplatného termínu dôchodku splatného v treťom kalendárnom mesiaci nasledujúcom po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola žiadosť o zmenu spôsobu výplaty dôchodku Sociálnej poisťovni doručená. To sa nevzťahuje na osobu umiestnenú v ústave na výkon väzby alebo ústave na výkon trestu odňatia slobody.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #seniori #výplata dôchodku