Privyrobiť si budú môcť aj predčasní dôchodcovia

Človek, ktorý sa rozhoduje pre odchod do predčasného dôchodku, musí spĺňať okrem iných aj podmienku, že nesmie pracovať. Inak mu Sociálna poisťovňa žiadosť o predčasnú penziu zamietne. Toto obmedzenie však prestane platiť. Od júla.

19.03.2018 09:48
dôchodca, dôchodok, penzia, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Od 1. júla sa tak na dohodu bude môcť zamestnať aj predčasný penzista bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa zastavila výplatu dôchodku. Ale len v prípade, že príjem z tejto dohody nepresiahne 200 eur mesačne. Bude teda môcť poberať predčasný dôchodok a zároveň aj pracovať na jednu vybranú dohodu. Ak jeho príjem z takejto dohody za rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa zastaví výplatu predčasného dôchodku a v ďalšom roku mu jeho výplatu obnoví a zúčtuje.

Žiadateľ o predčasný dôchodok sa musí vyrovnať s faktom, že odchodom do predčasného dôchodku stráca. Za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na výplatu predčasného dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku sa mu penzia bude krátiť o pol percenta. „To znamená, že ak poistenec o predčasný starobný dôchodok požiada presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, predčasný starobný dôchodok sa skráti o 12,5 %," konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak oň požiada napríklad presne rok pred dovŕšením dôchodkového veku, celkovo sa predčasný starobný dôchodok skráti o 6,5 %.

Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je však už starobným dôchodkom, o tejto skutočnosti sa rozhodnutie nevydáva ani sa neprepočítava suma dôchodku.

Nárok na tento dôchodok, po splnení zákonom stanovených podmienok, vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti. O predčasný dôchodok a jeho výplatu tak nie je možné žiadať spätne. To znamená, že ak poistenec, ktorý spĺňa podmienky nároku na túto dávku napríklad od 3. marca 2018 a žiadosť bude spisovať v pobočke Sociálnej poisťovne až 20. marca 2018, môže o predčasný dôchodok požiadať najskôr od 20. marca alebo od neskoršieho dátumu. Nemôže však o dôchodok požiadať spätne, teda od 3. marca.

Ďalšou podmienkou priznania tejto dávky je dosiahnutie jej minimálnej sumy. Aktuálna suma minimálnej predčasnej penzie je 239,40 eura. Ak vám v Sociálnej poisťovni vypočítajú nižšiu sumu, predčasný dôchodok vám nepriznajú. Musíte mať navyše odpracovaných minimálne pätnásť rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky. „Občan môže požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, ak ukončil pracovný pomer a súčasne spĺňa podmienku dôchodkového poistenia najmenej 15 rokov a zároveň podmienku, že suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, teda 239,40 eura," vysvetlil Višváder. Aktuálna suma minimálnej sumy penzie platí do 30. júna budúceho roka.

Pred podaním žiadosti sa v Sociálnej poisťovni opýtajte na skutočnosť, či máte v poriadku všetky doby zamestnania. Ak áno, urýchli to vybavovanie penzie a neprekročí zákonom stanovenú lehotu 60 dní. Priznanie dôchodku sa predlžuje len v prípade, ak budúci penzista nemá v poriadku doklady a je potrebné ich dohľadať v archívoch. O každom predĺžení však Sociálna poisťovňa žiadateľa informuje.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci dôchodcovia