Vyšší dôchodok nie je zadarmo

Každý človek, ktorý sa blíži k dôchodkovému veku, rozmýšľa nad tým, ako si zabezpečiť čo najvyššiu možnú penziu. Mnohí ľudia sa totiž obávajú toho, že po odchode do penzie im výrazne klesne ich životná úroveň.

09.03.2018 09:32
zamestnanec, robotník Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Priemerný starobný dôchodok na Slovensku v súčasnosti dosahuje 439 eur. Priemerný hrubý plat pritom v treťom štvrťroku minulého roku dosahoval 935 eur. Kto nechce, aby mu po odchode do dôchodku klesol výrazne príjem, mal by sa na to začať pripravovať čím skôr. „Na dôchodok by malo odchádzať aspoň 10 percent čistého príjmu, čím viac, tým lepšie pre budúci dôchodok sporiteľa. Oveľa dôležitejšie je však to, aby človek začal čo najskôr a sporil pravidelne mesačne. Ideálne je nastaviť trvalý príkaz a spolu s ostatnými pravidelnými platbami z výplaty platiť aj sporenie,“ odporúča výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Jednou z možností, ako si zvýšiť svoj budúci dôchodok od štátu, je platiť odvody navyše. „Pokiaľ si chce zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba zvýšiť vymeriavací základ na dôchodkové poistenie za účelom výpočtu dôchodku z vyššieho vymeriavacieho základu, môže sa ako dobrovoľne poistená osoba prihlásiť do pobočky Sociálnej poisťovne a platiť si poistné. Sám si zvolí, z akého vymeriavacieho základu si poistné bude platiť – dôležité potom je, aby ho aj včas uhrádzal,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Minimálny vymeriavací základ je v tomto roku na úrovni 456 eur a najnižšie možné odvody na doplnkové dôchodkové poistenie preto dosahujú 131,10 eura mesačne.

Ak by bol niekto celý rok dobrovoľne dôchodkovo poistený z minimálneho vymeriavacieho základu, na odvodoch by zaplatil 1 573,20 eura. Za to by sa jeho budúci mesačný dôchodok zvýšil približne o šesť eur.

Mnoho ľudí na zvýšenie svojho budúceho dôchodku využíva doplnkové dôchodkové sporenie. Tento tretí dôchodkový pilier je obľúbený najmä u zamestnancov, ktorým na dôchodkové sporenie prispieva ich zamestnávateľ. Navyše štát motivuje ľudí, aby si na dôchodkový účet aj sami posielali peniaze tým, že príspevky do výšky 180 eur ročne si môžu odpočítať z daňového základu. Vďaka tomu môžu ušetriť na daniach maximálne 34,20 eura.

Ľudia, ktorí si na dôchodok sporia v druhom pilieri, si môžu na svoj dôchodkový účet posielať aj dobrovoľné príspevky. Výhodou v porovnaní s podielovými fondmi sú nižšie poplatky. Nevýhodou je to, že na rozdiel od investovania do podielových fondov sa k peniazom v druhom pilieri sporitelia dostanú až pri odchode do dôchodku. Za dobrovoľné príspevky si však nemusia kupovať dôchodok, ale môžu si ich spolu s výnosmi vybrať v hotovosti.

Ak niekto už dôchodok poberá, má veľmi obmedzené možnosti na zvýšenie svojej penzie. Svoj dôchodok nad rámec každoročnej valorizácie si môže zvýšiť, len ak sa zamestná, pričom mu z tejto práce vznikne povinné dôchodkové poistenie. Po zániku tohto poistenia môže následne požiadať Sociálnu poisťovňu o prepočítanie svojho dôchodku alebo počkať do nasledujúceho roku, keď sa mu penzia zvýši automaticky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia #seniori