Pracujúci penzisti získajú novú výhodu. Oslobodenie od odvodov

Od júla budú môcť dôchodcovia znovu pracovať na dohodu bez toho, aby platili odvody. Mesačne budú môcť takto zarobiť maximálne 200 eur.

23.02.2018 10:14
pracujúci, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odvodovú úľavu však penzisti nedostanú automaticky, ale budú si ju musieť uplatniť, rovnako ako je to v súčasnosti u študentov. Vybrať si budú môcť len jedného zamestnávateľa, u ktorého nebudú platiť odvody. Výhodné to bude aj pre zamestnávateľov. Ani oni nebudú musieť za týchto pracujúcich dôchodcov odvádzať väčšiu časť odvodov. To znamená, že ich títo dohodári budú stáť menej ako v súčasnosti.

Oslobodenie od odvodov budú môcť okrem starobných dôchodcov využiť aj predčasní penzisti a invalidní dôchodcovia. Predčasní penzisti získajú vďaka tomu po rokoch možnosť privyrobiť si. V súčasnosti totiž platí, že ak predčasnému dôchodcovi vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa mu automaticky zastaví výplatu predčasnej penzie. A to bez ohľadu na to, koľko zarába. Po novom tak predčasní dôchodcovia budú môcť za rok zarobiť až 2 400 eur a budú môcť naďalej poberať aj svoj dôchodok.

Ak sa penzista rozhodne, že si uplatní odvodovú úľavu a jeho príjem neprekročí 200 eur, nevznikne mu dôchodkové poistenie, čo znamená, že nebude mať ani nárok na zvýšenie svojho dôchodku z dôvodu, že pracoval. Ak by jeho zárobok bol vyšší ako 200 eur, bude platiť odvody len zo sumy, ktorá túto hranicu presahuje. Napríklad ak by zarobil 250 eur, prvých 200 eur bude od odvodov oslobodených a zamestnávateľ mu vypočíta odvody len zo sumy 50 eur. A pri zvýšení penzie bude Sociálna poisťovňa brať do úvahy len týchto 50 eur, z ktorých zaplatil odvody.

Penzisti, ktorí pracujú na zmluvu, budú aj naďalej platiť odvody v rovnakej výške ako v súčasnosti. To znamená, že okrem dôchodkového a zdravotného poistenia im zamestnávateľ musí zo mzdy strhnúť aj odvody na nemocenské poistenie. Vďaka tomu môžu v prípade choroby získať nemocenskú dávku a keď sa budú starať o chorého príbuzného, môže im zase vzniknúť nárok na ošetrovné. „Keďže podmienkou nároku na nemocenskú dávku v čase uznanej práceneschopnosti je trvanie nemocenského poistenia, prípadne trvanie ochrannej lehoty, poberateľ starobného dôchodku, ktorý je zamestnaný na trvalý pracovný pomer, môže poberať nemocenskú dávku aj dôchodok súčasne,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Penzisti, ktorí pracujú na dohodu, odvody na nemocenské poistenie neplatia, preto nemajú ani nárok na nemocenskú dávku či ošetrovné. Aj celkovo ľudia pracujúci na dohodu v právach v porovnaní s klasickými zamestnancami výrazne zaostávajú. Nemajú napríklad nárok na dovolenku, stravné lístky či platené voľno na vyšetrenie u lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #pracujúci dôchodcovia #seniori