Na vyšší dôchodok treba myslieť čím skôr

Každý človek, ktorý sa chystá do dôchodku, sa musí pripraviť na výrazný pokles svojho čistého príjmu.

19.02.2018 10:19
dôchodca, dôchodok, penzia, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým priemerná hrubá mzda na Slovensku v treťom štvrťroku minulého roku dosahovala viac ako 935 eur, priemerný starobný dôchodok na konci minulého roku bol vo výške 438 eur. Kto chce dostávať viac, mal by sa na odchod do penzie začať pripravovať čím skôr.

Na výber je viacero možností, ako si zvýšiť svoj budúci dôchodok. Žiadna z nich však nie je zadarmo. Budúci penzista si buď bude na svoj dôchodok sporiť, alebo si musí zvýšiť svoj vymeriavací základ, z ktorého sa mu bude penzia počítať. To znamená, že musí viac zarábať.

Aj keď nad dôchodkovým sporením zvyčajne uvažujú až ľudia, ktorým do dosiahnutia dôchodkového veku zostáva len pár rokov, najvýhodnejšie je začať si sporiť na penziu čím skôr. Vďaka úrokom tak na nasporenie cieľovej sumy potrebujeme z vlastných peňazí vynaložiť menej, ako keby sme chceli rovnakú sumu získať rýchlejšie. Ak si napríklad niekto počas štyridsiatich rokov bude každý mesiac odkladať na dôchodkové sporenie 30 eur, pri trojpercentnom ročnom zhodnotení bude mať celkovo na účte 27 850 eur. Z toho bude jeho vklad predstavovať 14 400 eur a zvyšných 13 450 eur budú tvoriť úroky. V prípade, že by si niekto chcel rovnakú sumu nasporiť za 10 rokov, musel by mesačne odkladať 199 eur. Úroky by v takom prípade však tvorili len necelých 4 000 eur a zvyšnú sumu by predstavoval jeho vlastný vklad. A kto by chcel rovnakú sumu našetriť už za päť rokov, musel by každý mesiac na sporenie vložiť 430 eur. Úroky by v tomto prípade z nasporenej sumy tvorili len niečo viac ako dvetisíc eur.

„Na dôchodok by malo odchádzať aspoň desať percent čistého prímu, čím viac, tým lepšie pre budúci dôchodok sporiteľa. Oveľa dôležitejšie je však to, aby človek začal čo najskôr a sporil pravidelne každý mesiac. Ideálne je nastaviť si trvalý príkaz a spolu s ostatnými pravidelnými platbami z výplaty platiť aj sporenie," vraví Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

Okrem doplnkového dôchodkového sporenia, ktoré je daňovo zvýhodnené, si všetci, ktorí sú zapojení v druhom pilieri, môžu na svoj osobný dôchodkový účet posielať aj dobrovoľné príspevky. Výhodou sú nižšie poplatky v porovnaní s investovaním v podielových fondoch, nevýhodou fakt, že sa k svojim peniazom dostanete až po dosiahnutí dôchodkového veku. Za dobrovoľné príspevky v druhom pilieri si však nemusíte kupovať dôchodok, môžete si ich všetky v hotovosti vybrať aj so zhodnotením.

Ovčarik neodporúča, aby si ľudia odkladali peniaze na dôchodok na svoj bežný alebo sporiaci účet či na vkladnú knižku. „Pokiaľ hovoríme o sporení na desiatky rokov, určite treba voliť niektorý z investičných produktov. Buď program pravidelného investovania, alebo vhodne zvolené investičné životné poistenie," tvrdí výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas.

Možnosť zvýšiť si svoj budúci dôchodok ponúka aj Sociálna poisťovňa, a to vo forme dobrovoľného dôchodkového poistenia. Ľudia, ktorí odchádzajú do penzie, si môžu aj doplatiť odvody za obdobie, keď boli evidovaní na úrade práce. Vďaka tomu sa zvýši ich vymeriavací základ či obdobie dôchodkového poistenia a ich budúci dôchodok tak bude vyšší.

Ľudia, ktorí už sú na dôchodku, si svoju penziu môžu zvýšiť tým, že budú popri dôchodku aj pracovať. Ak sa zamestnajú, vznikne im povinné dôchodkové poistenie a vďaka plateniu odvodov môžu následne požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Suma zvýšenia sa odvíja predovšetkým od toho, koľko zarábali. Vo väčšine prípadov však ide len o symbolické zvýšenie penzie. Napríklad, ak by penzista pracoval 11 mesiacov za 200 eur mesačne, jeho dôchodok by sa zvýšil približne o 1,30 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #seniori #zvyšovanie dôchodkov