Hotovosť z druhého piliera si bude môcť vybrať viac ľudí

Od začiatku februára dostane približne polovica sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri možnosť vybrať si po odchode na dôchodok celú sumu, alebo aspoň časť úspor v druhom pilieri.

31.01.2018 10:34
sporenie, dôchodok, vklad Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá nadobúda účinnosť od 1. februára tohto roka. Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy dostanú tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých poberaných dôchodkov, vrátane doživotného dôchodku z druhého piliera, bude vyšší, ako je priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V tomto roku ide o sumu 432,40 eura.

V najbližších troch rokoch sa má vďaka novele zákona rozšíriť možnosť výberu formy vyplácania dôchodkových úspor približne 6,5 tisíca sporiteľom. „Nie je však možné očakávať, že ju aj všetci využijú. Prvý rok výplatnej fázy totiž ukázal, že 30 % kapitálu, ktorý mohol byť použitý na programový výber, bol napriek tomu použitý na poistný produkt,“ priznáva rezort.

Počet sporiteľov, ktorým sa nerozšíri možnosť výberu formy vyplácania ich dôchodkových úspor, ministerstvo práce v nasledujúcich troch rokoch odhaduje na približne 6,4 tisíca ľudí. Približne 4,1 tisíca osôb pritom bude musieť čerpať nasporené prostriedky formou doživotného dôchodku a zhruba 2,3 tisíca sporiteľov nebude mať dostatočnú nasporenú sumu na kúpu doživotného dôchodku, a preto si bude môcť úspory z druhého piliera vybrať.

Priemerná mesačná suma starobného dôchodku z prvého piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004, sa bude určovať vždy k 30. novembru kalendárneho roka a bude platiť celý nasledujúci rok. Sociálna poisťovňa bude tento údaj zverejňovať na svojej internetovej stránke. Prvýkrát tak urobí 1. februára tohto roka, kedy stanoví priemernú sumu starobnej penzie k 30. novembru 2017, vzťahujúcu sa na rok 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori