O zvýšenie dôchodku sa oplatí požiadať

Ak je starobný alebo predčasný dôchodca po priznaní nároku na dôchodok čo i len jeden deň dôchodkovo poistený, má právo na zvýšenie dôchodku. Povinne dôchodkovo poistení sú všetci ľudia pracujúci na zmluvu alebo na dohodu a živnostníci, ktorých minuloročný príjem prekročil 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu.

30.01.2018 11:06
dôchodok, dôchodca, žiadosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Žiadosť o zvýšenie penzie možno podať až po zániku dôchodkového poistenia, teda keď človek prestane pracovať. Ak by mal niekto dve alebo viacero dôchodkových poistení súčasne, môže podať žiadosť, až keď mu zaniknú všetky poistenia. Požiadať o prepočítanie dôchodku možno aj pri zmene zamestnávateľa (ak zároveň nemá aj iné dôchodkové poistenie, ktoré naďalej trvá). Vtedy pôvodné dôchodkové poistenie zanikne a bez ohľadu na to, že od nasledujúceho dňa vznikne nové poistenie, má penzista nárok na zvýšenie dôchodku. To platí za predpokladu, ak poberateľ starobného dôchodku nemal v kalendárnom roku starobný dôchodok už raz po skončení zamestnania zvýšený.

Neformálna žiadosť o zvýšenie dôchodku musí obsahovať identifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), o čo sa žiada a odkedy (od nasledujúceho dňa po skončení povinného dôchodkového poistenia). Musí byť vlastnoručne podpísaná a treba ju poslať na adresu Ústredia Sociálnej poisťovne, 29. augusta 8, 813 63 Bratislava alebo ju možno osobne priniesť do ktorejkoľvek pobočky Sociálnej poisťovne či do podateľne Ústredia Sociálnej poisťovne. K žiadosti sa neprikladajú žiadne doklady.

Dôchodca môže požiadať o zvýšenie svojho dôchodku len raz počas kalendárneho roka. Ak niekto v tomto roku požiada o zvýšenie dôchodku a potom sa znovu zamestná, pričom bude dôchodkovo poistený, bude môcť o prepočítanie penzie znovu požiadať až v budúcom roku.

Nárok na zvýšenie penzie majú len pracujúci starobní a predčasní dôchodcovia. Invalidní penzisti, ktorí ešte nedovŕšili dôchodkový vek, sa síce tiež môžu zamestnať, ale Sociálna poisťovňa im z tohto dôvodu ich invalidný dôchodok nezvýši. Doba dôchodkového poistenia sa im zhodnotí až pri výpočte starobného dôchodku.

Poberateľom starobného dôchodku, ktorí pracujú a budú dôchodkovo poistení k 31. decembru, a tým, ktorým dôchodkové poistenie v tomto roku zanikne, no o zvýšenie penzie nepožiadajú, zvýši Sociálna poisťovňa starobné dôchodky od 1. januára nasledujúceho roku automaticky, bez žiadosti. O koľko sa dôchodok zvýši, určí Sociálna poisťovňa na základe údajov oznámených zamestnávateľom v mesačnom výkaze poistného v lehote najneskôr do 31. marca.

Ak niekto počas tohto roku prestane pracovať a zanikne mu preto dôchodkové poistenie, je pre neho výhodnejšie, ak o zvýšenie dôchodku sám požiada. Vďaka tomu začne poberať vyšší dôchodok skôr, ako keby čakal na automatické zvýšenie. Napríklad ak by niekto pracoval do konca januára, môže od 1. februára požiadať o zvýšenie penzie. V prípade, že bude čakať na automatické zvýšenie, Sociálna poisťovňa mu vyšší dôchodok bude vyplácať až na budúci rok v apríli aj s doplatkom za prvé tri mesiace roka 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia #seniori