Pracujúci penzisti dostanú vyššie dôchodky

Všetkým starobným dôchodcom, ktorí vlani pracovali a doteraz nepožiadali o zvýšenie svojho dôchodku, zvýši Sociálna poisťovňa ich penziu automaticky.

29.01.2018 11:51
dôchodca, dôchodok, penzia, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Sociálna poisťovňa je zo zákona povinná o zvýšení dôchodku rozhodnúť v lehote do 31. marca 2018. V tejto lehote bude pracujúcim poberateľom starobného dôchodku zaslané písomné rozhodnutie o zvýšení starobného dôchodku. Starobný dôchodok zvýši Sociálna poisťovňa automaticky, bez písomnej žiadosti dôchodcu, od 1. 1. 2018 za obdobie dôchodkového poistenia získané od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2017, ak za toto obdobie dôchodok ešte zvýšený nebol. Pri automatickom zvýšení dôchodku sa neprihliada na skutočnosť, či dôchodkové poistenie trvalo 31. 12. 2017 alebo zaniklo ešte pred týmto dňom,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Aj keď sa dôchodok zvyšuje už od januára, pracujúci penzisti si musia na vyššie penzie ešte počkať. „Zvýšený dôchodok bude prvýkrát vyplatený vo výplatnom termíne v apríli 2018. Doplatok za obdobie od 1. 1. 2018 do splátky dôchodku za apríl 2018 bude poukázaný osobitne,“ povedal Višváder.

Dôchodky sa zvýšia aj tým penzistom, ktorí vlani pracovali a požiadali o zvýšenie dôchodku a následne sa znovu zamestnali. „Ak pracujúci poberateľ starobného dôchodku v predchádzajúcom roku pracoval, Sociálna poisťovňa mu automaticky zvýši starobný dôchodok od 1. januára nasledujúceho roka, ale len za obdobie, za ktoré dôchodok ešte zvýšený nebol,“ tvrdí Višváder. Ak napríklad starobný dôchodca pracoval vlani do konca júna a od 1. júla požiadal o zvýšenie dôchodku, pričom sa od septembra znovu zamestnal a jeho dôchodkové poistenie stále trvá, Sociálna poisťovňa mu automaticky zvýši starobný dôchodok od 1. 1. 2018 za obdobie dôchodkového poistenia získané od 1. 9. 2017 do 31. 12. 2017.

O koľko sa penzistovi zvýši dôchodok, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracoval a koľko zarábal. Zároveň platí, že viac peňazí dostanú tí seniori, ktorí počas práce nepoberali dôchodok, hoci naň mali nárok. Ak mal niekto súčasne dve zamestnania, pričom z oboch bol dôchodkovo poistený, do zvýšenia sa započítajú vymeriavacie základy od oboch zamestnávateľov.

Ak niekto počas roka prestane pracovať, je pre neho výhodnejšie, ak nečaká na automatické zvýšenie, ale sám požiada o prepočítanie dôchodku. Napríklad, ak by niekto pracoval do konca marca tohto roku, môže od 1. apríla tohto roku požiadať o zvýšenie svojej penzie. V prípade, že bude čakať na automatické zvýšenie, vyššiu penziu dostane až v budúcom roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #seniori #zvyšovanie dôchodkov