Pozor na možné exekúcie

Viac ako 35-tisíc dôchodcov dostáva nižšiu penziu, ako im prináleží. Môžu za to exekúcie.

10.01.2018 11:47
peniaze, dôchodok, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jedným z najčastejších dôvodov exekúcií dôchodkov sú pôžičky z nebankových subjektov. Sociálna poisťovňa preto upozorňuje dôchodcov, aby nepodľahli lákavým reklamám, ktoré sú mnoho ráz zavádzajúce, a mnohým môžu spôsobiť finančné problémy. „Dôverčiví dôchodcovia sa často dostávajú do zložitých životných situácií, pričom Sociálna poisťovňa im nemôže exekúcie zastaviť a ani znížiť výšku zrážky, keďže je zo zákona povinná nariadené zrážky vykonať," upozorňuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Presvedčenie dôchodcov, že im exekútor nemá čo zobrať, je mylné. Exekučným zrážkam podliehajú všetky druhy dôchodkov. Výnimkou je iba zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť a vianočný príspevok.

Každý dôchodca si navyše musí uvedomiť, že jeho prípadnou smrťou sa dlhy nepremlčujú. Sú predmetom dedičského konania a zaplatiť ich budú musieť jeho deti alebo tí, ktorí po ňom budú zo zákona dediť.

Otázky a odpovede o exekúciách

Informuje Sociálna poisťovňa o začatí výkonu exekučných zrážok?

Áno, zašle poberateľovi dôchodku písomné oznámenie aj s dátumom, od ktorého dostane dôchodok prvýkrát vyplatený v nižšej sume, a informuje povinného o sume zrážky a vždy, keď sa jej výška zmení.

Ako dlho sa z dôchodku vykonávajú exekučné zrážky?

Sociálna poisťovňa môže prestať vykonávať zrážky z dôchodku iba vtedy, keď orgán, ktorý nariadil zrážky, oznámi, že pohľadávka spolu s príslušenstvom bola uhradená alebo exekúcia bola zastavená z iného dôvodu.

Je výška zrážky po celý čas rovnaká?

Sociálna poisťovňa prepočítava exekučné zrážky k 1. januáru kalendárneho roka. K tomuto dátumu sa pravidelne valorizujú dôchodky a pri prepočítaní sa zvýši aj suma exekučnej zrážky.

Ako sa vypočíta zrážka z dôchodku?

Suma zrážky z dôchodku sa určí tak, že z dôchodku sa odpočíta tzv. základná suma a zvyšok dôchodku sa zaokrúhli nadol na sumu deliteľnú tromi vyjadrenú v eurocentoch a rozdelí sa na tri časti (tretiny). Prvá tretina je určená na uspokojenie všetkých pohľadávok. Druhá tretina je určená na uspokojovanie prednostných pohľadávok. Tretia tretina sa pripočíta k základnej sume, ktorá sa nesmie z dôchodku zraziť. Na úhradu pohľadávky možno použiť jednu alebo dve tretiny. Ak ide o pohľadávku neprednostnú, zrážka sa vykoná v rozsahu prvej tretiny. Ak ide o pohľadávku prednostnú, zrážka sa vykoná v rozsahu prvých dvoch tretín.

Čo je základná suma?

Je to suma, ktorá sa nesmie poberateľovi dôchodku zraziť a musí sa mu vyplatiť. Poberateľovi dôchodku sa nesmie z mesačnej sumy dôchodku zraziť základná suma, ktorou je 100 % sumy životného minima, t. j. 199,48 eura mesačne. Zvýšenie základnej sumy na každú ďalšiu vyživovanú osobu je 50 % sumy životného minima, to znamená 99,74 eura mesačne. Ak je pohľadávkou, na ktorú sa zrážky z dôchodku vykonávajú, výživné pre maloleté dieťa, poberateľovi dôchodku ako povinnému sa nesmie z mesačnej sumy dôchodku zraziť základná suma, ktorou je 70 % zo 60 % sumy životného minima.

Je možné exekúcii predísť? Ako?

Pred vydaním uznesenia o nariadení zrážok z dôchodku, prípadne pred začatím exekučného konania, môže dlžník predísť problémom spojeným s exekúciou. Ak chce uhrádzať podlžnosti, ale jeho finančná situácia mu to celkom nedovoľuje, mal by sa čo najskôr skontaktovať s veriteľom a požiadať ho napríklad o odklad, splátkový kalendár alebo zníženie splátky dlžnej sumy.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #exekúcie