Bez odvodov nebude ani vyšší dôchodok

Penzisti pracujúci na dohodu, budú môcť od júla budúceho roku využiť odvodovú úľavu.

22.11.2017 14:02
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Penzisti, ktorí využijú odvodovú úľavu a nebudú vôbec platiť odvody na dôchodkové poistenie, sa musia zmieriť s tým, že nebudú mať nárok ani na zvýšenie svojho dôchodku. Sociálna poisťovňa totiž zvyšuje dôchodky len tým pracujúcim penzistom, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení.

Zaplatené odvody sa pritom pracujúcim penzistom vrátia v podobe vyššieho dôchodku pomerne rýchlo. Ak by napríklad penzista celý rok pracoval na dohodu za 200 eur mesačne, Sociálna poisťovňa by mu vďaka tomu zvýšila jeho dôchodok približne o 1,30 eura. V prípade, že by tento penzista neplatil odvody, jeho čistý zárobok by bol o 6,48 eura vyšší ako v súčasnosti, no nemal by nárok na toto zvýšenie. To znamená, že zaplatené odvody sa mu vrátia v podobe vyššieho dôchodku približne za päť rokov. Ak by sme však započítali aj odvody, ktoré musí zaplatiť zamestnávateľ, návratnosť by sa výrazne predĺžila. Každý penzista sa tak bude musieť sám rozhodnúť, či uprednostní vyšší čistý plat, alebo vyšší dôchodok.

Podobne na tom budú aj invalidní dôchodcovia. Tým sa síce invalidná penzia nezvyšuje na základe toho, že pracujú, ale zaplatené odvody sa im zohľadňujú pri výpočte starobného dôchodku. Len čo dovŕšia dôchodkový vek, môžu požiadať o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa im vypočíta jeho výšku a porovná ju s invalidným dôchodkom. Vyplácať im bude tú penziu, ktorá bude vyššia. V prípade, že dnes invalidný penzista pracuje na dohodu, tento príjem sa mu zaráta do starobného dôchodku. Po novom, ak nebude vôbec platiť odvody, sa mu už nezapočíta.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #pracujúci dôchodcovia #seniori