O zvýšenie dôchodku sa pracujúcim oplatí požiadať

Desaťtisíce dôchodcov, ktorí pracujú, musia zo svojej mzdy platiť odvody. Vďaka tomu potom môžu získať vyšší dôchodok. O vyšší dôchodok môžu požiadať alebo počkať, kým im ho Sociálna poisťovňa zvýši automaticky.

20.11.2017 09:42
dôchodca, dôchodok, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

O koľko sa penzia pracujúcim dôchodcom zvýši, závisí predovšetkým od toho, koľko zarábajú a ako dlho pracujú. Platí pritom, čím vyšší príjem penzista má a čím dlhšie je zamestnaný, tým bude suma zvýšenia vyššia. Ak by dôchodca celý rok pracoval za priemernú mzdu, jeho penzia by sa zvýšila približne o 5,70 eura. Penzistom, ktorí pracujú na dohodu za nízku mzdu, sa dôchodok zvýši väčšinou o niekoľko desiatok centov. Nárok na zvýšenie dôchodku má pritom každý, kto je po dosiahnutí dôchodkového veku povinne dôchodkovo poistený, a to aj v prípade, ak by pracoval čo i len jeden deň.

„O zvýšenie dôchodku je možné žiadať listom najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení dôchodkového poistenia,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. To znamená, že penzista môže žiadosť podať až vtedy, keď prestane pracovať. Ak by niekto pracoval súčasne pre dvoch zamestnávateľov, požiadať o zvýšenie penzie môže až po tom, čo prestane pracovať pre oboch. Ak však penzista skončí v jednom zamestnaní a od nasledujúceho dňa sa znovu zamestná, môže požiadať o prepočítanie dôchodku, keďže jeho pôvodné dôchodkové poistenie zaniklo.

„Stačí, ak občan napíše list, nemusí použiť formulár. Takáto neformálna žiadosť však musí obsahovať identifikačné údaje, ako je meno, priezvisko, rodné číslo a adresa žiadateľa, ďalej uvedie, o čo žiada a odkedy,“ hovorí Višváder. Podpísanú žiadosť je potrebné zaslať na adresu Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava. Odovzdať ju možno aj v každej pobočke poisťovne či v podateľni ústredia Sociálnej poisťovne. „K žiadosti o zvýšenie starobného dôchodku už nepripája žiadne doklady. Ak bol zamestnancom, evidenčný list dôchodkového poistenia zaňho vystaví zamestnávateľ a odovzdá ho Sociálnej poisťovni a ak bol samostatne zárobkovo činný, evidenčný list dôchodkového poistenia vystaví pobočka Sociálnej poisťovne,“ tvrdí Višváder. O zvýšenie dôchodku je pritom možné požiadať len raz počas kalendárneho roka.

Ak niekto o zvýšenie dôchodku nepožiada alebo mu počas roka nezanikne dôchodkové poistenie, a teda nemôže o prepočítanie penzie požiadať, Sociálna poisťovňa mu dôchodok zvýši automaticky od januára nasledujúceho roku. Prvýkrát však pracujúci penzisti v takom prípade dostanú zvýšený dôchodok až v apríli aj s doplatkom za prvé tri mesiace. Pre dôchodcov, ktorým počas tohto roka zaniklo dôchodkové poistenie, je preto výhodnejšie, ak o zvýšenie dôchodku sami požiadajú. V takom prípade začnú totiž vyšší dôchodok poberať skôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #seniori