2018: Penzie opäť so zmenami

Nový rok prinesie v penziách opäť viacero zmien. Pozitívnych aj tých menej príjemných. Azda najväčšou zmenou bude prepočítanie dôchodkov tým penzistom, ktorí odišli do dôchodku pred rokom 2004. Polepšiť by si malo viac ako 100-tisíc z nich. Mení sa aj valorizačný mechanizmus, výška minimálneho dôchodku a opäť sa predlžuje vek odchodu do dôchodku.

06.11.2017 09:30
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Penzistom, ktorí odišli do dôchodku pred prvým januárom 2004 a ktorých suma penzie by bola vyššia, ak by bola vypočítaná podľa zákona o sociálnom poistení účinného od 1. januára 2004, prepočíta Sociálna poisťovňa dôchodok. Tí dôchodcovia, ktorých sa táto zmena týka, si s pomocou kalkulačky vedia zistiť, či im od januára 2018 vznikne nárok na prepočet starobného dôchodku. Nemožno ju však použiť na presný výpočet novej výšky penzie, tú bude určovať Sociálna poisťovňa individuálne podľa toho, na základe ktorých právnych predpisov bol dôchodok pred rokom 2004 priznaný. Zvýšenie starobného dôchodku sa nebude týkať všetkých starodôchodcov. Nikomu zo starodôchodcov sa však dôchodok nezníži, a to ani v prípade, že by im podľa nového výpočtu vychádzal dôchodok nižší.

Dôchodca o prepočítanie penzie žiadať nemusí. Urobí tak za neho Sociálna poisťovňa, ktorá bude každého o zmene informovať. „O sume dostane dôchodca, ktorého starobný dôchodok sa prepočíta, rozhodnutie," avizuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, ktorá vydá rozhodnutie najneskôr do 31. októbra 2018.

Zásadnou zmenou bude pre nových penzistov opäť neskorší odchod do penzie. „V roku 2018 sa dôchodkový vek predĺži o 63 dní," konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce. A tak ľudia, ktorí pôjdu do penzie v roku 2018, budú môcť o dôchodok požiadať vo veku 62 rokov a 139 dní.

Inak sa budú valorizovať aj dôchodky. Budú sa zvyšovať o dôchodcovskú infláciu. Ak by však takto určená suma zvýšenia dôchodku bola nižšia ako pevná suma určená ako 2 % z priemernej sumy príslušného druhu dôchodku, valorizovať sa bude o pevnú sumu. „Účelom takto definovanej minimálnej miery valorizácie dôchodkov je garantovať istú minimálnu sumu zvýšenia dôchodku, ktorá by bola akceptovateľná dôchodcovskou verejnosťou, najmä ak by miera dôchodcovskej inflácie bola veľmi nízka, a zároveň garantovať zachovanie kúpnej sily dôchodkov všetkých dôchodcov,“ konštatoval minister práce Ján Richter.

Vyššie budú aj minimálne penzie. Ich sumy sa totiž odvíjajú od súm životného minima, ktoré sa od júla zvýšilo zo 198,09 na 199,45 eura mesačne. A tak ak dôchodca získa aspoň 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia – čo je minimálny počet – dostane do konca roka dôchodok minimálne v sume 269,50 eura mesačne, od januára budúceho roku sa táto suma zvýši na 271,30 eura mesačne. O zvýšení dôchodku na sumu 271,30 eura mesačne rozhodne Sociálna poisťovňa automaticky – netreba oň žiadať a písomné rozhodnutie zašle dôchodcovi.

Ďalšou novinkou je, že pracujúci penzisti, ktorí pracujú na dohodu, nebudú po novom platiť odvody v prípade, že ich príjem nepresiahne mesačne 200 eur. Novinka pomôže najmä predčasným penzistom, ktorí momentálne v prípade, že sa zamestnajú, tak im je výplata predčasného dôchodku pozastavená do doby, kým opäť neprestanú pracovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #dôchodky #zmeny 2018