Valorizácia 2018: Penzie porastú o pevnú sumu

Parlament schválil novelu zákona o sociálnom poistení, a tak už je jasné, že dôchodky sa budú od januára budúceho roku valorizovať o dôchodcovskú infláciu.

30.10.2017 12:14
dôchodca, dôchodok, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Avšak iba v prípade, ak táto suma prevýši zvýšenie o pevnú sumu. Ak takto určená suma zvýšenia dôchodku bude nižšia ako pevná suma určená ako 2 % z priemernej sumy príslušného druhu dôchodku, valorizovať sa bude o pevnú sumu. Čiže ak po zvýšení o dôchodcovskú infláciu bude penzia vyššia o tri eurá a o pevnú sumu o osem eur, zvýši sa dôchodok o osem eur.

„Účelom takto definovanej minimálnej miery valorizácie dôchodkov je garantovať istú minimálnu sumu zvýšenia dôchodku, ktorá by bola akceptovateľná dôchodcovskou verejnosťou, najmä ak by miera dôchodcovskej inflácie bola veľmi nízka, a zároveň garantovať zachovanie kúpnej sily dôchodkov všetkých dôchodcov,“ konštatoval minister práce Ján Richter. Vďaka novele zákona o sociálnom poistení tak už nenastane situácia, že by sa penzie zvyšovali o pár centov.

„Dôležité je, že každému dôchodcovi sa do budúcnosti aj v čase nízkej inflácie bude zvyšovať aspoň o minimálnu pevnú sumu vypočítanú ako 2 % z priemerného dôchodku daného druhu. Zároveň zachovávame koncepciu valorizácie z roku 2012, nadviazanú na individuálnu percentuálnu valorizáciu o reálnu dôchodcovskú infláciu,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Podľa makroekonomickej prognózy Inštitútu finančnej politiky rezortu financií je index dôchodcovskej inflácie, ktorou by sa mali valorizovať dôchodkové dávky v januári 2018, na úrovni 0,8 percenta. A tak penzistovi, ktorý poberá nekrátený starobný dôchodok vo výške 400 eur, by sa penzia zvýšila o 3,20 eura. Podľa novely zákona sa porovná percentuálne zvýšenie, v tomto prípade 3,20, s minimálnou sumou valorizácie (2 % z priemernej sumy nekráteného starobného dôchodku), ktorá sa v súčasnosti pri nekrátenom starobnom dôchodku odhaduje na úrovni 8,40 eura, a dôchodcovi sa zvýši penzia o vyššiu z týchto dvoch súm, čiže v tomto prípade o 8,40 eura. Iný penzista zas poberá nekrátený starobný dôchodok vo výške 1 060 eur. Percentuálne zvýšenie v tomto prípade by predstavovalo 8,50 eura, čo je viac ako pevná suma 8,40 eura, a preto by sa tomuto dôchodcovi zvýšil dôchodok o 8,50 eura. Zvýšenie o percentuálnu sumu sa však budúci rok bude týkať len malej skupiny dôchodcov.

Väčšina dôchodkov – viac ako 1,4 milióna – bude teda zvýšená o pevnú sumu valorizácie. Starobný dôchodok sa tak bude valorizovať o 8,40 eura, predčasný o 8,20 eura, invalidný dôchodok s poklesom schopnosti pracovať do 70 % o 4,10 eura, invalidný dôchodok s poklesom schopnosti pracovať o viac ako 70 % o 7,20 eura. Vdovy a vdovci dostanú pridaných 5,40 eura, sirotský dôchodok sa zvýši o 2,60 eura.

Zvýšenie každého vyplácaného dôchodku sa posudzuje samostatne. To znamená, že ak dôchodca poberá napríklad dva dôchodky, zvýši sa každý z nich. Penzie, ktoré sa z dôvodu súbehu vyplácajú v sume jednej polovice, sa zvýšia o osobitne určenú sumu, pričom táto suma zvýšenia nie je určená ako jedna polovica zo sumy zvýšenia dôchodku nevyplácaného v súbehu.

O inú pevnú sumu sa dôchodok zvýši, ak bola jeho suma určená s prihliadnutím na obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine. Čiastkové dôchodky sa zvyšujú o pomernú časť pevnej sumy podľa druhu príslušného dôchodku, ktorá zodpovedá pomernej časti, v akej sa priznal čiastkový dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #valorizácia