Penzisti pracujúci na dohodu nebudú musieť platiť odvody

Od budúceho roku by penzisti pracujúci na dohodu mali získať rovnakú výhodu, akú dnes majú študenti. Ak nezarobia viac ako 200 eur mesačne, nebudú musieť vôbec platiť odvody. Týkať by sa to malo starobných, predčasných aj invalidných dôchodcov.

13.10.2017 09:33
hrozno, vinič, dôchodca, práca, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Zmenu v platení odvodov pripravuje ministerstvo práce. „Pripravujeme návrh, že odvodovú úľavu, ktorú môžu v súčasnosti využiť študenti pracujúci na dohodu o brigádnickej práci študentov, budú môcť využiť poberatelia dôchodkov, na ktoré vznikol nárok z ich vlastného poistenia, teda najmä poberatelia starobných dôchodkov, predčasných starobných dôchodkov a invalidných dôchodkov. Zámerom tohto návrhu je pomôcť dôchodcom, najmä predčasným starobným dôchodcom, aby si mohli popri poberaní predčasného starobného dôchodku privyrobiť na dohodu bez odvodového zaťaženia do výšky 200 eur mesačne,“ vraví hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Pracujúci penzisti nezískajú odvodovú úľavu automaticky, ale budú musieť u svojho zamestnávateľa podpísať tlačivo, prostredníctvom ktorého si uplatnia výnimku z platenia odvodov. V prípade, že niekto pracuje pre viacerých zamestnávateľov, bude si musieť vybrať len jednu dohodu, ktorá bude oslobodená od odvodov. Najvýhodnejšie je vybrať si tú, z ktorej má penzista najvyšší príjem.

Oslobodenie od odvodov sa odrazí na vyššom čistom príjme pracujúcich dôchodcov. Napríklad ak starobný penzista zarába v hrubom 200 eur mesačne, dostáva v súčasnosti v čistom 155,52 eura. V budúcom roku by to malo byť 162 eur.

Ak dôchodca zarobí na dohodu viac ako 200 eur, jeho zamestnávateľ mu strhne odvody len zo sumy, ktorá túto hranicu presahuje. V prípade, že by zarobil 250 eur, prvých 200 eur by bolo od odvodov oslobodených a zamestnávateľ by mu odvody vyrátal iba zo sumy 50 eur.

Ak pracujúci penzista nebude platiť odvody na dôchodkové poistenie, znamená to, že nebude mať nárok ani na zvýšenie svojho dôchodku. Dnes, ak starobný dôchodca pracuje a je z tejto práce povinne dôchodkovo poistený, môže po skončení zamestnania požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Ak bude pracovať počas celého roku alebo o zvýšenie penzie nepožiada, Sociálna poisťovňa mu ju zvýši automaticky od 1. januára nasledujúceho roku. „Podľa navrhovanej právnej úpravy, ak poberateľ starobného dôchodku uzatvorí dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a jeho mesačný príjem nepresiahne sumu 200 eur, nebude z tejto dohody poistený na dôchodkové poistenie a nebudú mu vznikať žiadne nároky z dôchodkového poistenia, to znamená, že nebude mať právo na zvýšenie starobného dôchodku,“ povedal Stuška.

Starobní penzisti sa tak budú musieť rozhodnúť, či využijú oslobodenie od odvodov a budú mať tak vyšší čistý plat, alebo budú aj naďalej platiť odvody a vďaka tomu budú môcť získať vyšší dôchodok. Ak by napríklad penzista celý rok pracoval na dohodu za 200 eur mesačne, Sociálna poisťovňa by mu vďaka tomu zvýšila jeho dôchodok približne o 1,30 eura. V prípade, že by tento penzista neplatil odvody, jeho čistý zárobok by bol o 6,48 eura vyšší ako v súčasnosti, no nemal by nárok na toto zvýšenie. To znamená, že zaplatené odvody sa mu vrátia v podobe vyššieho dôchodku za približne päť rokov. Každý penzista sa tak bude musieť sám rozhodnúť, či uprednostní vyšší čistý plat alebo vyšší dôchodok.

Invalidní dôchodcovia síce nemajú nárok na zvýšenie svojho dôchodku vďaka práci, tak ako je to v prípade starobných penzistov, ale zaplatené odvody sa im zohľadňujú pri výpočte starobného dôchodku. Len čo dovŕšia dôchodkový vek, môžu požiadať o starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa im vypočíta jeho výšku a porovná ju s invalidným dôchodkom. Vyplácať im bude tú penziu, ktorá bude vyššia. V prípade, že dnes invalidný penzista pracuje na dohodu, tento príjem sa mu zaráta do starobného dôchodku. Po novom, ak nebude vôbec platiť odvody, sa mu už nezapočíta.

Aby mohli začať penzisti profitovať z nižších odvodov, musí túto zmenu odobriť najprv parlament. „Predmetný návrh je v štádiu prípravy legislatívneho procesu. To znamená, že konečné znenie bude známe až po predložení definitívneho návrhu, respektíve schválení Národnou radou Slovenskej republiky,“ hovorí Stuška. To znamená, že pri schvaľovaní sa môže výsledná podoba zákona ešte zmeniť. Ak parlament zákon schváli, profitovať by mohli z neho desaťtisíce ľudí. Podľa údajov Sociálnej poisťovne v auguste pracovalo na dohodu 60 407 starobných dôchodcov a 17 051 invalidných dôchodcov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #pracujúci dôchodcovia #seniori