Predčasní penzisti budú môcť znovu pracovať na dohodu

Zrušenie odvodov z práce na dohodu pre penzistov, bude znamenať, že predčasní dôchodcovia si budú môcť aspoň niečo privyrobiť. Ak v budúcom roku na dohodu nezarobia viac ako 200 eur, budú môcť naďalej poberať predčasný dôchodok aj plat.

12.10.2017 10:30
dôchodca, dôchodok, pracujúci, traktor Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zákon totiž nezakazuje predčasným dôchodcom pracovať, ale nedovoľuje, aby bol niekto zároveň povinne dôchodkovo poistený a poberal predčasnú penziu. Ak niekomu v súčasnosti vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa mu automaticky zastaví výplatu dôchodku. Keďže povinne dôchodkovo poistení sú dnes všetci zamestnanci pracujúci na zmluvu, ako aj dohodári, predčasní dôchodcovia si nemôžu na dohodu privyrobiť ani pár eur.

„Predloženým návrhom by sa zmenilo to, že poberatelia predčasných starobných dôchodkov, ktorí si uplatnia odvodovú úľavu na dohodu, budú môcť popri poberaní dôchodku zarobiť na takúto dohodu v úhrne až 2 400 eur ročne na rozdiel od súčasnosti, keď zákon o sociálnom poistení súbeh poberania predčasných starobných dôchodkov so zárobkovou činnosťou vo všeobecnosti nepripúšťa,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Kto bude chcieť využiť túto možnosť, bude si musieť u svojho zamestnávateľa uplatniť výnimku z platenia odvodov a nebude môcť zarobiť viac ako 200 eur. V prípade, že by príjem predčasného dôchodku túto sumu prekročil, zamestnávateľ mu síce vypočíta odvody len zo sumy nad 200 eur, no tomuto penzistovi už vznikne povinné dôchodkové poistenie, čo bude viesť k tomu, že prestane dostávať predčasný dôchodok.

Predčasní penzisti nemôžu mať príjem, z ktorého im vzniká dôchodkové poistenie, od roku 2013. Predtým zákon nijako neobmedzoval, koľko ľudia na predčasnom dôchodku zarábajú. Mnohí seniori túto možnosť využívali a dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku požiadali o predčasný dôchodok, hoci naďalej pracovali. Napriek tomu, že ich dôchodok bol nižší, keďže oň požiadali skôr, sa im to vyplatilo, pretože dva roky dostávali k predčasnému dôchodku aj plat. Následne mohli zostať v práci aj po dosiahnutí dôchodkového veku.

Dnes zákon umožňuje bez obmedzení pracovať starobným dôchodcom. Za starobných dôchodcov sa pritom považujú aj tí ľudia, ktorí síce odišli do predčasnej penzie, ale neskôr dovŕšili dôchodkový vek. To znamená, že ak sa takýto penzista zamestná, môže súčasne poberať dôchodok i plat.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #seniori